新屋裝修,想買5.1喇叭,求指點迷津

小弟新屋裝修,想試下5.1喇叭

由於唔想d線周圍走,想用裝修果陣藏好線/用無線

電視同梳化距離8尺多d
budget唔多,預6-8K內
只求睇戲果陣有小小立體聲效
唔知邊個牌子型號比較好呢

我知道d電位,拉線最好要plan定曬先
想問下有邊d野要係裝修果陣要做埋?
另外surrond 喇叭d線係咪要搞水電果陣已經要裝入牆,第日要換喇叭仔連線會好麻煩?
有冇得預先放定條喉,留定位。裝修完先買喇叭來安裝?

請求師兄指點,謝謝

有質素無線喇叭都唔平
夠錢的話KEF有套5.1無線喇叭好正唔知仲有無出售
或者選擇SONY無線5.1套裝
不過好啲5.1無線喇叭最低價錢都唔止3千一4千

裝修應順手放返條喉入牆拉喇叭線,用無線后置好多限制,效果亦麻麻,而且你唔使拉喇叭線但都要留個電源位,本身無既又要搞一輪。

via HKEPC Reader for Android

裝修應順手放返條喉入牆拉喇叭線,用無線后置好多限制,效果亦麻麻,而且你唔使拉喇叭線但都要留個電源位, ...
hardness 發表於 2015-9-25 09:33

小弟真係好新手,唔係好知安裝音響要有咩準備
想問下有邊d野要係裝修果陣要做埋?
另外surrond 喇叭d線係咪要搞水電果陣已經要裝入牆,第日要換喇叭仔連線會好麻煩?
有冇得預先放定條喉,留定位。裝修完先買喇叭來安裝?

謝謝

如果6-8千 唔建議入牆 因為會有一定麻煩
如果BUGET得6-8千
試下家庭影院組合(要無線後置喇叭)

如果有心玩PRO D, 可以留定條喉位

如果6-8千 唔建議入牆 因為會有一定麻煩
如果BUGET得6-8千
試下家庭影院組合(要無線後置喇叭)

如果有心玩P ...
kantosee 發表於 2015-9-25 10:40

多謝師兄,小弟耳仔唔係好挑剔
只係想新居感受一下5.1睇戲既感覺
想問下家庭影院組合(無線後置喇叭),有沒有邊個牌子/型號比較好?
謝謝你

小弟真係好新手,唔係好知安裝音響要有咩準備
想問下有邊d野要係裝修 ...
bensonso 發表於 2015-9-25 09:57 AM

做水電果時就要入喉拉線,出線位想靚可以用喇叭插面板,喇叭本身係無喇叭線連住既,用條好短既喇叭線就可以連住牆身面板同喇叭,若喇叭本身有線可以直駁面板。玩得AV好易身痕想upgrade, 若果裝修無放喇叭線之后想搞就好麻煩。

via HKEPC Reader for Android

做水電果時就要入喉拉線,出線位想靚可以用喇叭插面板,喇叭本身係無喇叭線連住既,用條好短既喇叭線就可 ...
hardness 發表於 2015-9-25 11:41

多謝師兄,我聽日就去ssp睇下線同面板先
師兄講得岩,要預番空間比自己升級
另外,4-8k左右有冇邊隻組合比較好呢?
主要用來打機同睇戲,謝謝

果時新屋:
去百記 買左 display 貨$3k 唔駛 dvd 5.1 wireless rear

依家出面有d 個 wireless rear 係放係 front 上面 charge
要用先 拎去放係後面
幾特別