有冇人玩黑膠片?

平平地全套 (機/amp/speaker)

budget $10K - 20K

可以點入門?

平平地全套 (機/amp/speaker)

budget $10K - 20K

可以點入門?
$foo 發表於 2015-9-27 23:34

如果全部(唱機,AMP, Speakers) 係扮歐洲牌子(實際大陸公司大陸造) , $20k 應該得,如果歐洲牌子歐洲造起碼多一個double ?

買唱盤不是個大問題,而係抄豆聲你接嗎?!
几靚的碟聽過二、三十次就会開始有抄豆聲,
如何清潔黑膠又是隨之而來的學問,洗碟机可清除7、8成炒豆聲
餘下的呢,你就要學会去接受抄豆聲吧!
你还是覺得冇問題,就去買吧,20k可以買到不錯的二手入門級器材。

回覆 1# $foo

TEAC同Philip有成SET,唔洗10K,出去睇下。

買部二手LP12基本盤... 之後先慢慢upgrade

膠磨擦就有靜電,有靜電就會吸塵,有塵上面唱針行過就會有拍拍聲, 細個廿幾年前既經驗,聽到想死, 當時當佢仔咁湊可能會好DD, 小D塵, 但我無咁多時間,心機, 放棄了(廿幾年前)

膠磨擦就有靜電....
kinghung 發表於 2015-9-29 15:05

如果只是靜電就簡單囉!因磨擦造成磨損就冇得搞

如果只是靜電就簡單囉!因磨擦造成磨損就冇得搞
sam2004 發表於 2015-9-30 11:03

黑膠的保養係另一們學問,如果你說黑膠一定會有抄豆聲是因你聽得太少了....

回覆 9# tommy913
就是聽得太多...

真的不知道現在出了不磨損的物料壓碟!?