計唔掂條數請幫忙

幫朋友買咗部D amp, 佢問我電費貴唔貴, 我唔係好識計, 請大家幫忙~~

Idle         39 W
1/8 of max output power @ 4 Ω         283 W
1/4 of max output power @ 4 Ω         538 W

佢用8 Ω喇叭, 部amp一星期約13小時Idle、20小時應該在1/4 max output power, 家住新界, 咁一個月要交幾多錢電費??

回覆 1# ikki55

住宅用電客戶電費計算:
https://www1.clpgroup.com/clponl ... ulation/DT/entry.do

由於電費會因為月量而改變價格, 所以計唔到實際數字~
理論上8ohm既用電量大概會係4ohm既一半左右, 但實際上應該係60~70%左右
咁照計
(.538*20+.039*13)*.7 = 7.8869kWh
一個月大概會係30~35度電左右, 實際電費就睇佢全屋用電量先知

由於電費會因為月量而改變價格, 所以計唔到實際數字~
理論上8ohm既用電量大概會係4ohm既一半左右, 但實際上 ...
yjfoeg 發表於 2015-9-30 19:15

好奇一問,8ohm會唔會細聲咗要開大聲D?

謝謝幫忙~ 呢部都算係大食D amp~~

好奇一問,8ohm會唔會細聲咗要開大聲D?
sniperX 發表於 2015-9-30 20:46

我唔知佢對喇叭靈敏度有幾多, 但依佢嘅喇叭size嚟睇, 直駁落呢部有360W/8Ω輸出嘅amp, 音量制應該好難擰過一半~~

我唔知佢對喇叭靈敏度有幾多, 但依佢嘅喇叭size嚟睇, 直駁落呢部有360W/8Ω輸出嘅amp, 音量制應該好難擰過 ...
ikki55 發表於 2015-9-30 21:26

I see! 搭單問,咁夏天開冷氣要乘大2點幾?因為我都睇啱隻amp寫Power consumption : 360 W。放係房驚夏天熱開唔到,。Thanks.

I see! 搭單問,咁夏天開冷氣要乘大2點幾?因為我都睇啱隻amp寫Power consumption : 360 W。放係房驚夏天 ...
sniperX 發表於 2015-9-30 21:40

計數我就唔多掂, 呢D嘢都仲識, D amp效能有80%以上, 所以散發熱量唔多, 我唔知你想買果部360W嘅amp係邊一類, 不過spec有d會寫明Thermal dissipation, 數值係BTU, 又係D數字