$1300 內USB DAC有何推介?

自己 soundcard 壞左2年..已用左2年ONBOARD .. 始終都係覺得爭D爭D..  又身痕了
依傢好似應該選USB DAC 化算一點想想問下呢個水位內有咩好選擇?  會唔會係Fostex HP-A3?

小弟的需求如下:
1) USB DAC 行先 ,真係唔理想先ONBOARD spdif -->dac

2) 有RCA output去喇叭,係屋企我聽有源喇叭的時間比較多  (時間比: 喇叭 70% : 耳機 30%)
夜晚10點後先轉用 EARPHONE  (小弟 唔玩大耳牛, 所以唔插火牛的DAC 應該都夠力嗎?)

3) 用途比例  :   聽歌 65% / 看片 15% /  遊戲 20% ,
聽歌FLAC 多,未誇張到學人玩dsd 等..  看戲都係靠POTPLAYER 去AUDIO DECODE 所以DAC 無AC3/dts support 我唔緊要的

最後想問,我知道USB DAC 好看CHIPS 係咩? 但其實有無師兄可以講下唔同晶片的聲底/特性大約係點?  例如話 HP-A3 係用AK4390 , 係咩特色呢? 謝謝幫忙

回覆 1#

粒CHIPS數據幾靚唔可以作決定唯一關鍵
你對聲音要求同取向都要納入,你要試聽多幾部同價位既DAC才有明確決定。
除非你會玩MOD機去改變聲音特性。

其實出得千幾兩千點解唔買部2手av amp. 聲一定好過好多soundcard

私訊,有部機睇你有無興趣。

Fostex HP-A3 以前用過覺得聲太sharp 同硬, 有網頁教換op amp用muse 01 or muse 02會唔錯, 但我無試過
$1300 budget 聽歌多可以試下Aune T1 mkII

PORTABLE 得唔得
TEAC HA-P50-R
電話, 電腦都得

https://www.massdrop.com/buy/mas ... 0MAU%20%28Active%29

ODAC+O2有mass drop
不過overbudget左少少

有無師兄玩過飛想DAC X6 我見規格上好似唔錯

Fostex HP-A3 以前用過覺得聲太sharp 同硬, 有網頁教換op amp用muse 01 or muse 02會唔錯, 但我無試過
$130 ...
abralam 發表於 2015-10-28 23:56

我都見人講過這問題,應該係因 佢USB 出一定會SRC RESAMPLE 左做96khz 出..  都幾麻煩
如果加馬上 HP-A4 有咩評語呢?

至於Aune T1 mkII ...但我有少量遊戲玩 .. 唔多想有膽要煲熱 做BUFFER

ODAC+O2有mass drop
不過overbudget左少少
cise4832 發表於 2015-10-29 00:22

請問香港 邊到有得買?