Fostex 喇叭好唔好?

擺speaker 位置唔大...
喇叭 一定唔可以大隻
buget 未有idea
我聽岩左 fostex (約1k 左右) 的speaker (細隻, 3-4吋size)

個人就雜食向(半廢話...
打機(PS4)
CAS

另外有咩dac 好推介呢?
for PS4 加電腦用, 最好就偏向鑑聽啦
約4k左右 最多去到5k

擺speaker 位置唔大...
喇叭 一定唔可以大隻
buget 未有idea
我聽岩左 fostex (約1k 左右) 的speaker (細隻 ...
omg1212 發表於 2015-11-10 23:43

如果1K 應該得 PM0.3可以選擇,講聲麻麻地啦,我電視唔夠聲要黎補聲,如果有多少少筆直 PM0.4會係好好多的選擇。 PM 系列就即係鑑聽向,不過個人唔當PM0.4 以下系同一系列,咁你明啦。

DAC 我用緊HP-A4 因為平,同要夾TH-900 d聲,平時電腦直出DAC再出陳年平價edifier,以前未有DAC前,喇叭d 聲如垃圾....用左HP-A4之後意想唔到大改善.....不過DAC 0既野都係要夾,我重有隻舊HD650,插落去HP-A4到.....算吧啦

申利: 因為以前有特別途徑買Fostex平d ,加上自買左TH-900後又要夾聲,所以家中Fostex產品比較多,但非打手

回覆 2# nutsnuts

其實我都有望過PM0.4,已經好大隻。況且大喇個個我都想用,可惜空間有限...
如果唔係我都想要隻大黎用下....
假如筆直再多去到2K 的話,有咩選擇,但SIZE 應該PM0.3 係極限...
最好係鑑聽啦...會打算橫放

DAC方面...我都未諗到要咩,聽過 UD301 + PM0.3 夾出來的都好似唔太差...
單純想一部DAC 用哂 PS4 + PC...

另外少少疑問散熱唔夠會唔會令到DAC 分析力差左呢? 因為有可能會同PS4 疊機

回覆  nutsnuts

其實我都有望過PM0.4,已經好大隻。況且大喇個個我都想用,可惜空間有限...
如果唔係我都 ...
omg1212 發表於 2015-11-12 22:37

如果一定要3吋喇叭黎講,我聽過Genelec 唔記得6010定係8010係好d,不過應該都超你筆直,Genelec係標準錄音室喇叭之一,Fostex 同Adam等等都係,但我覺得Genelec d 聲係好d,不過就係貴...Genelec 3吋喇叭的價錢,可以買其他4吋,而聲亦唔一定比其他4吋好,只係3吋同3吋比,Genelec會好d ....因為選擇真係唔多

其實我自己個case 同樓主幾似,而點解我都買PM0.3係因為真係平,最初係貪平補聲用,叫好過腦場d 牌子就係,如果真係聽過的黎講我完全唔會考慮PM系列,d 老師傅叫Fostex個類風格做日本聲,不過就係唔0岩我口味,係唯獨6301( 都係3吋)令我驚訝...中頻同人聲比過萬的喇叭更好,聽Classic同收音機就真係一流,可惜無高低頻,聽pop同rock就死得,我同樓主一樣都係雜食,所以一樣無考慮。

香港地居住環境就係細,所以最後唔選擇喇叭,玩耳筒....平時打機睇戲有bass人聲唔太差就夠,用腦場牌子幾舊水夠啦,真係聽歌我就會插TH-900,雖然都係Fostex的日本聲,不過大大改善晒缺點,夠bass甚至可以好重,人聲厚度適中,女聲重有女毒,分析力極佳...再講就好似打手...DAC 我就真係唔太熟,我夾HP-A4 係貪同廠唔洗煩夾聲,不過Fsotex 的HP-A3 同A4 一向評價都唔差,性價比高...A8我就覺得有d 貴...

其實點樣夾好講自己口味,最緊要自己聽得舒服,不過點解你咁強調係鑑聽?因為分析強? 三頻分得清晰? 雖然我都偏向鑑聽,不過通常d 人都係做野用多...你話我毒你都係咁話,試下聽下TH-900,睇下會唔會同我一樣都係個杯茶

回覆 4# nutsnuts

點解要強調鑑聽喇叭   一佢無感情又或者叫夠FACT,聽咩歌都唔洗找專用喇叭或者耳機去聽突出某部份。二可以聽到我想要的樂器,之後可以練cover。三可能遲早試下home studio 。
加上用4吋太大喇...房中配備或者真實空間(約24個地磚)都用唔盡4吋的優點何必要追求大野呢  
新耳機唔試了,因為出左VE3,等到香港  如果識佢的,你就知道點解會不斷升上去鑑聽。
可惜銀包追唔到VE6,如果唔係...一定出佢
P.S. 我由 傑士s3 >se215 > se425 > VE3

回覆  nutsnuts

點解要強調鑑聽喇叭   一佢無感情又或者叫夠FACT,聽咩歌都唔洗找專用喇叭或者耳 ...
omg1212 發表於 2015-11-13 18:13

VE2, 3, 4都聽過晒,係VE6 新d 未聽過...
我都有考慮過VE3,佢d 聲同334好似,不過平d ,可惜2對都係有女毒但係無咩bass....你聽鼓聲就應該明,所以最後選擇TH 900

唔係單講吋數大細聲問題,我所聽過的3吋d 聲真係同同系的4 吋明顯有分別

VE2, 3, 4都聽過晒,係VE6 新d 未聽過...
我都有考慮過VE3,佢d 聲同334好似,不過平d ,可惜2對都係有 ...
nutsnuts 發表於 2015-11-13 19:07

或者我的要求可能怪怪的,Bass 同鼓能夠一同生存
再直接點來說,低頻要好自然...要發揮各個樂器發聲特性
去到呢點...已經去到耳機牌子的調音、人哋點錄音...master、Player等等

講喇叭...就我只認識唔多XD 只係知道大細係有分別