[教學] 功放DIY,地盒,Star ground,喇叭線 [含教學及攻略]

話說自己誤打誤撞,玩起DIY音響,再加上係到比版大及師兄提點不少,現在又想玩埋被動式喇叭

最後揀左sanken 功率管,有100w @ 8ohm輸出。

先理解一下電路圖:

電源篇

依塊係穩壓及喇叭保護板:

塊板需要12 -0,35-0-35,輸出為50-0-50
佢有好處也有壞處啦,好處係較容易做到star ground,D線唔洗飛來飛去。壞處係因有大水塘係附近,容易有電流干擾。
不過我有辦法解決,依個稍後再補充

基本上買kit就預大部份電容,管,opamp都係假/拆機,就算佢話自己在RS訂,你都唔好信...能夠換的話就會好D
版大教落,先上kit件,之後再upgrade。但係我就一開始就多手了:
Cambride audio 15000uf /63v

西門子 epcos 10000uf/63v

其他板上電容 就換Panasonic fc 及 vishay 115 135

有電容表的話可以查下電容嘅 ESR, dissipation factor, q factor

Relay 做喇叭保護,電壓太大就跳

版大教落,要留意返,有D FET管係需要係背後同螺絲位絕緣,可以用散熱膏,絕緣膠圈,雲母或絕緣片做到。
最緊要上網睇spec

變壓器,用他表核對V數,唔好信佢張貼紙,9成錯

功放篇

功放板最主要係睇佢點樣處理 noise, layout係咪合理,依塊板唔係一個好layout...

點都好....

由矮焊到高

因為預魔改大電容,線安排在下面

絲攻

為左rifa電容,水泥電阻都要反轉裝

做好後要用他表度電壓, sanken transister B腳 同E腳應有0.45 -0.7v,太大基本上太熱發揮唔好

大約換左以下
Panasonic fc 330uf /63v 換 rifa 225 470uf /63v (跟返電路設計, rifa 225通常音質會有多左空間感,唔同Panasonic嘅中性。但係問題唔係冇,upgrade 之後ground noise 會容易自激,所以係輸入嘅ground要一齊升,我就由220pf ground cap改成470pf 銀雲母。
係接近管嘅470pf,改成銀雲母電容,會有不少提升
其他改如mmk poly cap, vishay當然少不了!

機箱篇
開孔

電源插頭可以上X1 cap,用來filter市電

基本跟kit已經做好,開聲係冇問題,但係我都唔係太滿意...

Star ground 及地盒篇

以下係大陸或無接地嘅區域一般做法,noise係永遠離開唔到機身嘅
如果唔好彩出錯,你一接觸機身都會觸電,也會傷害到機件
所以地綫係一定要接觸到機身
但當你做了之後,ground noise ( hum sound)反而越來越大,所以係大陸嘅音響,係選擇放棄唔做!因此這樣嘅音響係遜色一D

唯一辦法就係做一個地盒,市面上有好多甚至好貴嘅產品,佢地根本唔想你知道依個咁簡單嘅秘密…
上面提到,ground noise 越來越大嘅原因係多餘的電流入左地線而做成ground loop,解決方案就係係大水塘接地位置將所有地線連於一點 (star ground),再接橋式整流器 (bridge rectifier)接走,如下圖:

依塊大水塘已經有star ground

地盒做法

自己用麵包板做

先要磨花螺絲位上的機身,再用他表測試,再接駁如圖

地盒測試
係無裝地盒及正常關機之後,水塘嘅電基本上重存在,可以用他表係 50-0位置測試,會有不少於40v電流而會有觸電嘅風險,所以一定要小心。重有如果水塘長期有電流也會影響耐用

如果地盒係成功的話,可以用他表係 50-0位置測試,就會發現所有電流會被排走。
(排走意思 係關機總制,再開 on/off制...)

完成!

聲音測試

係RS搵到德國做嘅860,無理由唔換啦

我老細都喜歡DIY音響,都DIY咗20年,公司也有佢自己制的DAC及40w class b amp。
抬著功放返工司比老細一齊聽,配合埋之前買嘅微世N1, 佢就話多咗好多平時聽唔到嘅細節,背後嘅鼓聲,現場嘅空氣感,女聲高音不刺耳而順暢自然。老細話咁嘅配合,有萬元級數音響嘅氣勢。

Speaker cable

上網排文,westhost 有提及有關喇叭線嘅要求。最重要的是cap數,電阻數要低。
我就選擇 3芯 x 2.5平方電線,約為12-13awg,包圍有尼龍繩及無紡布,可以推5200w電。
我本身訂黑色,7蚊1米,但最後來了白色4.5蚊1米....
話時話,係咪好似Bel記 1810A喇叭線呢?

同時我有條copper colour 喇叭線做比較,cap數同電阻都同依條電線差距甚大!
比較兩者,copper colour聲底較蒙

5米線加蛇網,大概需要2小時左右

Bi-wire 用KIMBER 8TC音箱跳線

上腳,音質定左

後記

整個系統由整機,排文,魔改,燒機,再改,測試,再改,測試足足有10個月...
及後又發現AD797B 同A 可以差好遠,音域同質感都有所提升...
聽張惠妹 A Mei Acoustic Best [給我感覺],要聽細膩,背景嘅結他、鼓聲,低頻動態都展現出來了。

依部係小弟第一部DIY功放,係到都要多謝版大及各師兄!