聽完DSD之後

再聽番PCM,發覺愛上咗DSD。而家已經開始想切部htpc做streamer代替部CD機。因為DSD嘅聲好自然,冇晒PCM個種數碼音。請問有冇師兄有同感?

除左emmlabs幾部解碼外無邊幾部係真硬解dsd,9018全部都係內部convert pcm...

除左emmlabs幾部解碼外無邊幾部係真硬解dsd,9018全部都係內部convert pcm...
darkfrank 發表於 2015-12-1 21:44

我都係9018,但係電腦stream DSD效果都好過普通CD機。聽落好舒服。中,高楷CD機就唔肯定。emmlabs太高楷玩唔起啦。

DSD聽落係好似自然啲,但個人就覺得比PCM清淡咗同動態差咗少少。

利申:用DA-06 行 DSD Native聽出嚟嘅聽感

我目前玩DSD256,下一步玩DSD512
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我目前玩DSD256,下一步玩DSD512
natsu 發表於 2015-12-1 22:16

用咩software同DAC?

用咩software同DAC?
sniperX 發表於 2015-12-1 22:18

Foobar2000 v1.3.8 sony dac

Foobar2000 v1.3.8 sony dac
natsu 發表於 2015-12-1 22:22

DSD512 source please? I buy the DSD Hong Kong, Japan music is in DSD 64 only.

經朋友幫手用ps3從買回來的sacd rip出來的file全部是dsd64.
dsd128/dsd256是升頻?

我仲聽緊16/44.1