無知一問,8ohm同4ohm喇叭分別

同一音量下邊個會好聲?睇過有文章話8ohm阻尼比4ohm高,所以D聲比4ohm同音量下實淨D,係咪真

喇叭係要同amp夾,淨係講幾多ohm係無意思既
只能講如果同一部amp,8ohm容易推過4ohm
音質無法估計分別

喇叭係要同amp夾,淨係講幾多ohm係無意思既
只能講如果同一部amp,8ohm容易推過4ohm
音質無法估計分別 ...
fkjohnny 發表於 2015-12-15 11:21

師兄,請問4ohm音量是否大於8ohm?比例是否線性?

同一音量下邊個會好聲?睇過有文章話8ohm阻尼比4ohm高,所以D聲比4ohm同音量下實淨D,係咪真  ...
cc4321 發表於 2015-12-15 10:51

請問你點分4ohm?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

同一音量下邊個會好聲?睇過有文章話8ohm阻尼比4ohm高,所以D聲比4ohm同音量下實淨D,係咪真  ...
cc4321 發表於 2015-12-15 10:51

其實咁講
好唔好聲睇設計同價錢既
先睇你部後級係咩機先
如果係粒機就會推4ohm出既power大過8ohm
如果係膽機就要睇下有無4ohm tapping俾4ohm喇叭(如果唔係用組合式調輸出阻抗而係用抽頭的話用4歐會比用8歐差d)
如果用左8歐接4歐會影響左效能

仲有4歐同8歐只係中點阻抗
係唔同頻率都會變

所以唔可以咁分好唔好聲
只係效率既分別

via HKEPC Reader for Android

其實咁講
好唔好聲睇設計同價錢既
先睇你部後級係咩機先
如果係粒機就會推4ohm出既power大過8ohm
如果係 ...
schmike 發表於 2015-12-15 13:00

有D後級去唔到咁低LOAD
散熱會出問題, 但多數多路喇叭都係係4ohm或以下

而sensitivity 要減2db 化番去8ohm睇

4 / 8 ohm 唔代表係 效率/阻尼 /穩定 / 音質 / 易推。
廠商提供D個數只係講比消費者留意翻配合的放大器的功率要求,
現代的晶體管AMP 可以提供更多POWER 驅動4OHM,所以一般規格上有列明不同阻值的喇叭可以驅動的最大功率。

我前晚貨到嘅Crown DCi 2 300N, 科技巳經做到4ohm、8ohm輸出都係一樣, 巳經唔理呢D嘢, 駁落喇叭推得郁聲OK就算, 我都感覺自己懶咗

我前晚貨到嘅Crown DCi 2 300N, 科技巳經做到4ohm、8ohm輸出都係一樣, 巳經唔理呢D嘢, 駁落喇叭推得郁聲OK ...
ikki55 發表於 2015-12-15 14:33

CLASS D 當然可以做到一樣,但唔代表唔洗理ohm,
     輸出filter 電感電容係不同implement 理應不同,會影響到最終聽感,THD等,內置式喇叭對喇叭可以特殊調整,分體式很多以8 ohm 來設計。

無知一問樓主,一般hi-fi喇叭最低只見過6 Ohm,邊隻係4 Ohm? 其實你聽到好聲嘅會考慮埋Ohm數嗎?

via HKEPC Reader for Android