《競爭條例》已經生效,SURROUND AMP應該跌啦~

http://www.info.gov.hk/gia/general/201512/13/P201512110387.htm
《競爭條例》二○一五年十二月十四日全面實施,

手機價錢即跌20%
等緊SURROUND AMP跌價

回覆 1# 1號閒人

你要去舉報下先得架.

其實我想知邊間AV舖一年做到四千萬生意。

所謂嘅減價,只係由suggested retail price明正言順"減到"market price
買hifi野,應該一向甚少人會用正價買

回覆 1# 1號閒人

所謂嘅減價,只係由suggested retail price明正言順"減到"market price
買hifi野,應該一向甚少人會用正價 ...
kc2wong 發表於 2015-12-16 13:03

呀~~師兄你呢個講法,最接近實況

不過,我試過講完價畀錢,店員都要寫番"建議價",店員話怕代理唔鐘意喎

回覆  1號閒人

你要去舉報下先得架.
大有仔 發表於 2015-12-16 10:48

any "warrior"?

呀~~師兄你呢個講法,最接近實況

不過,我試過講完價畀錢,店員都要寫番"建議價",店員話怕代理 ...
1號閒人 發表於 2015-12-16 13:55

以後店舖唔駛再驚代理唔鍾意,如果代理用任何手段唔俾或懲罸店舖,咁佢就犯咗法。

當然店舖仍然有權唔俾discount你,如果間間都唔俾你都冇乎。

《競爭條例》二○一五年十二月十四日全面實施,

手機價錢即跌20%
等緊SURROUND AMP跌價 ...
1號閒人 發表於 2015-12-16 12:03 AM

你少買野?
去中小鋪買野不嬲都係比現金另一個價, 開單寫正價
不過依家有左競爭法只係代表開單可以寫番現金價
手機價錢即跌20%只係因為以前大鋪要跟代理規矩用建議零售價,
者係佢地不嬲係賣貴左20%,唔好講到全世界都平左20%咁
中小鋪手機不嬲比大鋪平20%以上
你只能夠話大鋪個價同中小鋪追貼既時侯中小鋪可能會再減多幾%,不過再多20%似乎不可能
中小鋪做得太平既時候如果比代理發現,
代理有心留難唔派貨black list/提高來貨價你都冇仇報,此乃競爭法荒謬之處
本人讚成競爭法,只是反對_街政府太多讓步/轄免/漏洞

回覆 8# inori

咪話去做金手指報仇囉

我唔明你可金手指啲乜?

回覆 9# marcochl