[求助]插左subwoofer 但冇聲出

買左隻Jamo 2.0 speaker, 有個sub out jack,
我就將舊果個有源2.1既sub 插落去 ,RCA in,開哂制,都係冇聲出,
原因係咩?

買左隻Jamo 2.0 speaker, 有個sub out jack,
我就將舊果個有源2.1既sub 插落去 ,RCA in,開哂制,都係冇聲 ...
JAGOR 發表於 2015-12-29 18:44

一般sub out係比有源sub仔,你隻有源2.1既sub仔係咪都係有源先?

一般sub out係比有源sub仔,你隻有源2.1既sub仔係咪都係有源先?
kelkmk 發表於 2015-12-30 10:39

有源架

我就將舊果個有源2.1既sub 插落去 ,RCA in,開哂制,都係冇聲 ...
JAGOR 發表於 2015-12-29 18:44

2個問題:
插落去 RCA in 對Jamo 2.0有聲嗎?
sub仔要插這位
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

2個問題:
插落去 RCA in 對Jamo 2.0有聲嗎?
sub仔要插這位
kf 發表於 2015-12-31 18:13

Rca in Jamo 有聲完全冇問題,sub 插岩位,而且之前用黎做2.1都係冇事

有源2.1,應該係玩具sub仔,不如影幾張相睇睇隻sub仔點樣好過宜家估估下點解無聲
我都有隻玩具sub,其本上隻sub仔vol同hz要鈕到好大先勉強配合到對2.0大細聲

有源2.1,應該係玩具sub仔,不如影幾張相睇睇隻sub仔點樣好過宜家估估下點解無聲
我都有隻玩具sub,其本上隻su ...
kf 發表於 2016-1-1 11:10

隻sub仔係咪太雞Lol

有一方法可以一試,揾一條無用rca線,先剪斷一邊,看圖(綱上找到圖片借來一用)

直接接上jamo right speaker out,jamo同sub仔 vol 由細聲慢慢試慢慢加大,

Jamo Rated Output (Watts) 2x30 (@ 4 ohms,1% THD) 咁細火數應該可以
長遠會唔會對sub仔前置有無影響,等其他師兄解答

怕嘅,揾隻8吋有源低音炮,成個感受唔同晒.
宜家放棄咗隻 偽 sub仔換咗隻12吋有源超低音,拳拳到肉

補充ching, 隻sub 仔駁左係聽到電流聲,同埋係咁震