[測試] SONY推出PS-HX500黑膠碟播放機 直接把黑膠轉錄Hi-Res DSD音訊檔

http://www.hkepc.com/13552

原來音訊跟本不理想,點轉都唔會變好?

睇你點DEFINE好呢樣野啦...

AD轉換=失真就梗架啦.

Sony 專出埋D垃圾 low-end 黑膠碟播放機,
出analogue 垃圾 點轉都垃圾

事實上,宜家錄音多數用24/96或以上錄音 (PCM), 黑膠即係先轉一次成為模擬信號先可以錄製黑膠 (我唔知佢直接用24/96定點轉), 黑膠出來,再用呢部機轉成數碼???

成件事是否一場鬧劇???

黑膠碟不用analog錄音,還有什麼意義。
所以在這數碼年代,新出的黑膠…

黑膠碟不用analog錄音,還有什麼意義。
所以在這數碼年代,新出的黑膠…
control1 發表於 2016-1-6 20:16

師兄,好多年前既黑膠錄音已經係數碼錄音。當中不乏靚聲的。

原來音訊跟本不理想,點轉都唔會變好?
williamwclee 發表於 2016-1-6 14:08

我唸唔係話變好唔變好,我反而覺得係多個format方便燒友

黑膠係屋企聽
出街可以用DAP聽

不過我都唔相信Sony呢部野份ADC會好靚
況且Sony出既唱盤又有幾好呢?

師兄,好多年前既黑膠錄音已經係數碼錄音。當中不乏靚聲的。
patkwok 發表於 2016-1-7 09:04

錄音用DAT/PCM  計 錄音 24/192 or 24/96
出左:
CD 16bit
vinyl 24/96
CD DMM
咁你有無限$你買邊種?  

而且唔係好多錄音室用 用DSD 直錄
就算直錄出 24/192 or 24/96  file
而家只有 DVD-audio, blue ray
但無隻player 好好聲

倒不如出隻靚 vinyl 好過, 用家攪店擴音同 喇叭就得

錄音用DAT/PCM  計 錄音 24/192 or 24/96
出左:
CD 16bit
vinyl 24/96
CD DMM
咁你有無限$你買邊 ...
witon 發表於 2016-1-7 09:43

同意出隻好聲既vinyl好過
不過又都係要有部好唱盤,唱針同phono