新手一問 - 請問光纖線質素對音質有冇好大影響 ?

佢好似只係傳光唔係傳電, 咁平同貴有冇大分別 ?
有冇師兄可以分享下 ~!
謝 !

回覆 1# wilson99hk
當然有, 本人有非石英和石英光纖線.
用同一套器材及歌首只換非石英和石英光纖線其它固定, 一出聲就知分別有幾大幾多.
但每人對聲音聽感要求囗味不同,以上是我個人聽感只供參考, 你自己耳聽為實.

佢好似只係傳光唔係傳電, 咁平同貴有冇大分別 ?
有冇師 ...
wilson99hk 發表於 2016-1-16 14:17

平同貴主要係物料既導光率, 一般係塑膠同石英(姐係玻璃), 石英導光率比塑膠高, 但由於audio optical fiber只係傳送數碼, 只要容错性ok, 不會影響音質

平同貴主要係物料既導光率, 一般係塑膠同石英(姐係玻璃), 石英導光率比塑膠高, 但由於audio optical fibe ...
abralam 發表於 2016-1-16 15:53

隨便搵條膠光纖同玻璃光纖試下睇下聽唔聽得出分別

直程屋企啲燈既光暗都影響條光簽既聲音啦
啲光波有影響
最好用番燈旦
goodman85 發表於 2016-1-16 23:27

總之比錢就會靚
你識條鐵

個機內光簽發送同接收 module 十年不變
USB 都叫做有幾個 solution “製造” 技術上進步

...
goodman85 發表於 2016-1-17 00:57

又要經Tx176 , 又要經 spdif to i2c receiver, 緊係薄聲…

話條光纖線,就好條話架車唔夠快,唔關引擎事,係關條電線事

隨便搵條膠光纖同玻璃光纖試下睇下聽唔聽得出分別
darkfrank 發表於 2016-1-16 17:08

除左條光纖真係差到會跳線, 小弟聽唔出分別