[請教]燒fuse問題

請教各位師兄, 我部DAC7用左約一年, 今日開無幾耐突然無電, 原來燒左fuse, 換佢粒士啤fuse一開立即再燒, 咁係咪代表部機有問題導致燒fuse? 佢粒fuse係F2AL250V, 係咪=2A? 如果換粒大少少3A得唔得? 謝謝!

請教各位師兄, 我部DAC7用左約一年, 今日開無幾耐突然無電, 原來燒左fuse, 換佢粒士啤fuse一開立即再燒, 咁 ...
blueslover 發表於 2016-1-22 22:50

正常dac最多只會食十幾火,用 0.5A-1A都好足夠
要解決既係你短路問題

正常dac最多只會食十幾火,用 0.5A-1A都好足夠
要解決既係你短路問題 ...
wongsimon 發表於 2016-1-23 06:21

Simon兄, 係咪部DAC7有短路問題引致電流唔正常燒fuse? 能否用他錶check到邊度有短路問題? 謝謝!

Simon兄, 係咪部DAC7有短路問題引致電流唔正常燒fuse? 能否用他錶check到邊度有短路問題? 謝謝! ...
blueslover 發表於 2016-1-23 11:06

影相/拎黎睇睇吧

好少可無啦啦燒fuses..

多數壞左牛;買個部或者整啦

影相/拎黎睇睇吧
wongsimon 發表於 2016-1-23 11:08

simon兄請先看相, 夠唔夠清楚?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

simon兄請先看相
blueslover 發表於 2016-1-23 11:36

隻牛燒焦左?

好少可無啦啦燒fuses..

多數壞左牛;買個部或者整啦
NOPSS 發表於 2016-1-23 11:32

部機好少用, 一個禮拜最多聽一次....隻牛果時仲特登升級貴牛...
版主如果整有邊度介紹? 謝謝!

隻牛燒焦左?
wongsimon 發表於 2016-1-23 11:38

應該無, 隻牛好靚仔
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

應該無, 隻牛好靚仔
blueslover 發表於 2016-1-23 11:48

最安全做法...斷開ac@pcb side
度下隻牛