2016 新玩具NAD 3020

首先要多謝呢度一位版友kawa_bank,仗義代購NAD 3020 DAC/AMP,早前己幫忙代購一個先鋒搖控器.
講番呢部麻雀雖小,五臟俱存嘅NAD3020 DAC,早於三四十年前我首部收擴音機就係NAD 7080,久違了NAD.剛於今日早上拎到手,一接上電腦就自動確認,唔需要安裝DRIVER,先用個AKG 712 PRO直接聽取由電腦經FOOBAR出嘅FLAC 24/192,嘩,簡直係另一個世界,所有以前聽嘅LOW FI,原來少咗咁鬼多細節,走哂寶,完全兩回事.可能嗰啲試音室出咗術,落咗DAC至到部擴音器度,就算自己帶埋聽開嘅CD去,等你一聽就中哂毒,但番到屋企點擺位都唔同哂聲.....以後要多啲上嚟呢版,做CD ROM都有裨益.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

幾錢

支持師兄分享先!我一直都有留意 NAD D3020,亦有去旺角試過,可以直立的一體機唔多選擇,同價位有 Denon PMA-50,TEAC 的機要橫放始終唔夠方便。想問師兄夾什麼音箱?還是主力用耳機?佢個米奇插頭可以換什麼電源線?

支持師兄分享先!我一直都有留意 NAD D3020,亦有去旺角試過,可以直立的一體機唔多選擇,同價位有 Denon P ...
andrew225 發表於 2016-1-29 17:06

剛好部ASUS手提電腦條電源線啱啱好,唔使煩.
遲下會接番部美歌DD1500,聽下黑膠唱片,睇下點.

幾錢
cocahk 發表於 2016-1-29 16:25

點都平過喺香港買嘅...

首先要多謝呢度一位版友kawa_bank,仗義代購NAD 3020 DAC/AMP,早前己幫忙代購一個先鋒搖控器. ...
Ahmok 發表於 2016-1-29 15:57

電腦加FOOBAR真係將我買CD transport嘅想法完全打消咗,師兄加多條好小小嘅USB cable會更上一層樓。

唔知同MyAmp比邊部大力d?

米奇頭要轉英頭先可以換電源線,我都用呢部野推緊kef Q300, 都okay wor.

電腦加FOOBAR真係將我買CD transport嘅想法完全打消咗,師兄加多條好小小嘅USB cable會更上一層樓。:good ...
sniperX 發表於 2016-1-29 18:45

師兄,拜讀大作多時,有冇經濟抵食嘅可以推介一下?音响係無底深潭THE ABYSS一樣,要求好少少同$$$係唔平衡嘅,唔敢奢望.

支持師兄分享先!我一直都有留意 NAD D3020,亦有去旺角試過,可以直立的一體機唔多選擇,同價位有 Denon P ...
andrew225 發表於 2016-1-29 17:06

本身用開Canton三路座地揚聲器,尚未試....