[教學] AV amp 空載問題

想問下如果AV  amp 是5.1的話,如果只接左右喇叭去聽音樂,其他位置空載(即是不接任何喇叭),這樣的話會不會傷機?
同埋Sub woofer是否要另外俾電?

via HKEPC Reader for Android

空載即係無限ohms,唔會有問題,我部av amp都係preout 去2ch amp,喇叭線都係空載,

超低音係要俾電

回覆 1# Jonny2

除非係膽機用輸出牛輸出就唔可以無負載. 一般合併 AV AMP 無提供超低音的喇叭輸出. 只有 [Sub-pre] 的 line output.

想問下如果AV  amp 是5.1的話,如果只接左右喇叭去聽音樂,其他位置空載(即是不接任何喇叭),這樣的話會不 ...
Jonny2 發表於 2016-4-4 14:02

據我所知,一般大路的AV amp都可以空載,除非佢特別標明。我用緊的後級class D就唔可以空戴,之前唔小心,攪到出煙
    sub-woofer就要另外卑電。

據我所知,一般大路的AV amp都可以空載,除非佢特別標明。我用緊的後級class D就唔可以空戴,之前唔 ...
guyguyloka 發表於 2016-4-5 14:17

吓? 有呢回事? 請問你果部機,係乜品牌呀?

正常AMP有喇叭保護, 行reply保護成份AMP

吓? 有呢回事? 請問你果部機,係乜品牌呀?
1號閒人 發表於 2016-4-5 15:10

nuforce 7ch 後級,有獨立開關,唔小心開了一個空載ch

nuforce 7ch 後級,有獨立開關,唔小心開了一個空載ch
guyguyloka 發表於 2016-4-5 16:05

多謝師兄分享

Set去2CH mode咪冇空載。

via 火星

guyguyloka 發表於 2016-4-5 16:05

八卦一問,之後部機點?