[測試] 2.1變4.1?

小弟好耐之前搵到兩隻喇叭
個陣見到唔係3.5mm頭
唔知有咩用
直到最近買咗隻C3X
突然諗返起個兩隻喇叭
然後就將佢哋一齊插落C3X到
而家有4個普通喇叭+一個SW
想問下咁樣其實係咪算係5.1
同埋咁樣做會唔會其實唔好咁好?
對音質方面
同埋會唔會減弱咗C3X對原本嗰兩隻喇叭啲推力
小弟都係對呢啲嘢唔熟
有錯勿_

BTW其實個兩隻喇叭比C3X原本果兩隻喇叭大聲啲
同埋低音感覺上無C3X原本果兩隻喇叭咁好

"而家有4個普通喇叭+一個SW" < 係4.1
5.1欠左中置~

回覆 2# KOJI

4.1真係好少聽
咁而家咁玩法有冇問題
會唔會玩壞個喇叭架?

不過條線唔夠長
再加上小弟張電腦枱後面就係床
睇嚟都係玩下就算
不過其實呢啲線有冇得延長
有啲想玩下

就算4隻喇叭都唔會有4.1效果

就算4隻喇叭都唔會有4.1效果
kellykk 發表於 2016-5-1 21:12

sosad
咁而家叫做咩
多咗兩隻喇叭大聲啲?

BTW啱啱爬吓文
見到幾年前都有ching開過類似嘅post
有人話分開入MB就會變咗真4.1
係咪真係得
但係我呢兩隻要點樣入MB

https://www.asus.com/hk/Motherboards/MAXIMUS_VII_RANGER/gallery/

5.1 [C, Front (L&R), Rear (L&R) & SW] 多用於睇戲,通常要配合兩大編碼(DTS/DD)至會有效果

聽歌用番stereo就ok~

回覆 6# losiukit1
你呢2隻要加隻AMP 俾佢地
唔計個 .1 隻SUB
4.0 你要有 R, L, REAR R, REAR L, 即2前2後
你上面咁接只係2.0, 不過個2 由4隻喇叭組成
用底板個6個3.5MM 你都只可以SET 4.0, 2前2後
因為佢當 5.1 個 中間同SUB 一組, 而你隻SUB 唔係獨立行, 係連住 R,L
所以一個3.5MM 前R,L, 一個3.5MM 後RL
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

呢個config叫multi channel, 得有聲冇效果
仲有減低AMP擴阻, 有機會燒機, 壞多過好