點樣用2.1睇blu-ray???

由於空間有限,睇戲只可以用2.1,但有冇方法可以出黎既聲會好d,我都知analog好難同hdmi比(不會考慮soundbar)。
另外, 想問下, Blu-ray 用唔用到無線既2聲道喇叭或者sub woofer架??

由於空間有限,睇戲只可以用2.1,但有冇方法可以出黎既聲會好d,我都知analog好難同hdmi比(不會考慮soundbar ...
percytong 發表於 2016-6-3 09:51

師兄我用2.0睇blu ray movie    

via HKEPC Reader for Android

師兄睇下philips fidelio E6

師兄我用2.0睇blu ray movie     

kinghung 發表於 2016-6-3 12:18

師兄您用咩喇叭??點樣接駁呢?如果我大慨3-4000buget,有咩喇叭推介?

由於空間有限,睇戲只可以用2.1,但有冇方法可以出黎既聲會好d,我都知analog好難同hdmi比(不會考慮soundbar ...
percytong 發表於 2016-6-3 09:51

可以照買AV AMP, 但只駁左右, 低音. 都係2.1.

會買AV AMP駁3.1~
如果唔買AV AMP~求其買套2.1電腦喇叭駁電腦睇算數~

師兄您用咩喇叭??點樣接駁呢?如果我大慨3-4000buget,有咩喇叭推介?
percytong 發表於 2016-6-3 16:10

我用返平日部藍光機當宇宙盤用(oppo), 經前級(audiolab)去有源喇叭 (adam), 聽歌睇戲都係咁所以只有2.0  

我用返平日部藍光機當宇宙盤用(oppo), 經前級(audiolab)去有源喇叭 (adam), 聽歌睇戲都係咁所以只有2.0 ...
kinghung 發表於 2016-6-5 05:41

其實我都想換部player, 因為我個部都成4,5年了, 仲要係普通貨式, 雖然都有紅白線出, 但聲就應該麻麻, 又換左部pan記600h 4k電視, 唔想一闊三大,我想問$4000樓下, 或者2手,有咩player推介下?同埋, 好似JBL pebbles呢d 電腦喇叭, 係咪唔可以接player用, 因為諗住用住先, 遲d先換好少少喇叭

$4000我應該做左邊樣先?買喇叭?買player??

其實我都想換部player, 因為我個部都成4,5年了, 仲要係普通貨式, 雖然都有紅白線出, 但聲就應該麻麻,  ...
percytong 發表於 2016-6-5 09:09

如果5千到可以換oppo 103D ,換左先,喇叭到時一步步來

我部BDP光纖出downsample了的信號去DAC,再去兩聲道音響。
加埋電視機,有3.0。