求老虎卡升級opamp方案

求老虎卡升級opamp方案
小弟上個月買左張老虎卡2代聽聽下覺得好冷聲同唔夠低音
用緊pm0.4d
如果用2粒muses02 1粒muses01  會有大改善嗎
求opamp購買地點

低頻呢家嘢未必一定是sound card的不足,亦有可能是active speakers的力有不逮!有額外家罉的話,不妨做個較科學化的「交叉測試」。

Asus STX二代卡跟卡的運放應該不會太雞吧?STX II再換運放怕者都是輕微的音色改變吧?

怎也不會雞到像Creative這種黑心公司在Audigy、x-fi...那些年代的「高規格低用料」的卡,用上幾毛錢的運放吧?換走這種五毛錢的運放,才做就了「稍為明顯一些」的改變(改善)!

不要太相信運放呢家嘢,基本上它的主要作用是改變tone character!不過,若你覺得花幾嚿水買個希望的話,亦可一試,當轉下味精。

回覆 1# kits1161
我之前用老虎卡一代都入左好多op-amp包括單運,雙運,膠封,金封來試.
我曾試過用01x1 + 02x2 or 02x1 + 01x2覺得不夾, 也試如02x1 + 2107x2 , 01x1 + 2604x2.
or 單運加轉接咭如 opa627ap + 02x2, opa128sm + 8920 x2, opa627sm + 02x2等等.
可試下雙運ad827SQ/aq/jn, ad712knz/aq/sq, opa2107ap, opa2604ap.
or 單運加轉接咭如opa627ap膠封, opa627sm金封, opa128sm金封.
唔同型號唔同位置就唔同聲太多組合不盡講, 因每人聽感不同就算組合一樣結果不同.
只有自己慢慢試, 而op-amp都在以下3間找到我也在這3間買.
http://www.mouser.hk/
http://hkcn.rs-online.com/web/
http://hk.element14.com/

我會建議落ad797br x4 再落一粒ad8620br

如果換左muses02 同原裝分別大嗎?
因為之前用開e12a 幾中意muses02 種感覺

低頻呢家嘢未必一定是sound card的不足,亦有可能是active speakers的力有不逮!有額外家罉的話,不妨做個 ...
Tim_HKG2 發表於 2016-6-9 21:58

個人都覺得未必關sound card 事, 始終都係4寸 speaker, 要好勁低音係無乜可能

如果樓主試機時覺得低音夠勁返到屋企無料到就應該有得攪

如果同2.1 或者大speaker 比就一定先前不足 調到近似都唔平衡

個人都覺得未必關sound card 事, 始終都係4寸 speaker, 要好勁低音係無乜可能

如果樓主試機時覺得低音夠 ...
SLOPE 發表於 2016-6-10 10:52

因為個fostex pm0.4d 用其他機播個低音係重身DD
換左老虎卡之後 低音明顯係好潛但唔重身  人聲都比較冷身
所以先想搞搞OPAMP

其實這類話題沒有太大的討論及互動學習的空間。不過,今次就當本人噴多了口水!

見樓主在幾個發言中,都念念不忘、潛意識地傾向於相信Muses02能像仙丹般改變音箱音盤在先天物理上的限制。正如我先前所說,咪花幾嚿水買個希望囉!可能一拔一插食個快餐後,改變了tone character,不論是真的假的,還是placebo effect,增強了中低頻的響度,解決了又冷又清的聽感,兼又可開心一下!

話時話,我近期都在搞緊些細藝,是兩張被現在的人認為是咸豐年垃圾級的sound card,「牌面上」應一般地被認定不及STX II!

都係花幾嚿水買些材料回來啄下啄下。不過就不是一拔一插食快餐,揀了一條又歪又費事的路來行!得閒又有心情就換幾粒,跟著又回機聽十日八日...,如是者搞了幾轉仍未完工,還欠兩粒甚難找到的晶振...!

頭兩轉都無乜大改善,只是聲音柔和了及幫助了某些弱訊號的還原力。直到更換埋兩個紅框內的區域,狗屎撞馬棍?竟然有突破性的表現,連本人的已屬衰退的木耳,都能立時聽出分別!

有突破性的表現,即是張卡的projecting ability的平台算是建立了,應可讓其發揮一下op-amp的功能。倒轉過來,現在才打算換走原卡上的AD828AR及OPA2132U等,輪到我試下新味精了!

又想埋位啄下張卡,當killing time頂眼瞓等歐國盃開波!

我會建議落ad797br x4 再落一粒ad8620br
NOPSS 發表於 2016-6-9 23:45

1代冷聲啫,2代都冷聲?