[音箱] 2k or 樓下之 電腦喇叭(聽歌用) 幾多野問,求解!!!!

Fostex 0.4d <-- 聽sales講話依隻唔加DAC可能會有暇痴..我都唔太曉..師兄求解><" 同埋有無邊度有得試聽,我之前搵到個d都係有得買但無得試聽,得0.3d... fostex 依2對好似最多人推? 佢地性價比係咪最好?

Monkey banana gibbon air <-- 好似無咩用講依對喇叭仔,有無人可以分享一下?之前係DMA見到~

漫步者S1000/S2700 <-- 依2對係咪雜食?? 佢地都係重身,其實係咪純粹低音勁? btw 我見到S2700個到有分埋 高,中,低單元,好似幾唔錯,如果入手聽歌O唔OK ? S1000好似有內置DAC ?

Microlab FC280(solo 6C) <--- 見佢6.5吋低音單元,但係好似停產左??重有地方有得賣? 淘寶既話係咪都唔驚有假貨XD?

Audioangine a2+ <-- 如果淘寶依款既話,有無link,好怕係假貨~ 我見幾多師兄推依款,之前係始創都聽過一次,感覺D聲幾圓,好似包住咁樣~行貨over budget...所以唯有問下淘寶...

M-audio BX5 carbon <-- 有無師兄聽過or用過? btw,同樣想淘寶,但巧驚係假貨 ><"

除左我以上依堆之外,重有其他有得簡?
勞煩要師兄們睇咁大段字 ~
可以的話plz detail,thz !

自從低階監聽d類化後, 品質真係參差不齊, 有d做得好差吓, 真係來來去去都靠dsp玩嘢, 睇多d聽多d外, 用番大廠主流嘢會好d, 漫步者S系未聽過, R系就一般, 聲底唔係咁好聽, 大陸喇叭硬件唔錯, 但調音一般, SPEC.始終有d水份, S/N有點偏低, 穩穩陣陣就買番JBL LSR 305, Prodipe Pro 5, 上述果堆喇叭有d係斷隻買, check多次價錢先~~

亦可睇吓被動組合, 呢度d人好有心得, 性價比好高

咁師兄,大陸個d spec 有水分姐係點 ? 同埋上述2個大陸喇叭音染係咪都比較重?在下比較想揾d接近原音方向既試 ~ S/N 偏低係咪會有底躁? 咁應該至少有幾多先比較好 ?  S1000 = 88, Fc280 = 80 , monkey/fostex 好似都係 90
除左你上述個2隻之外,我講個堆邊隻係第1,第2?被動組合未研究過。。今次都係想買番有源 thz

其實你驚假貨, 仲淘乜鬼...

喇叭睇SPEC無乜用... 主要都係聽感. 但人地的聽感又唔等於自己的聽感...
用"睇"係唔會揾到啱自己的喇叭的.

2千大陸野性價比會高D...

其實你驚假貨, 仲淘乜鬼...

喇叭睇SPEC無乜用... 主要都係聽感. 但人地的聽感又唔等於自己的聽感...
用" ...
uraki 發表於 2016-6-10 12:45

咁師兄,重有無邊款喇叭我可以試(大陸野右好,咩都好)? 知唔知fostex 0.4d邊度有得試?

自從低階監聽d類化後, 品質真係參差不齊, 有d做得好差吓, 真係來來去去都靠dsp玩嘢, 睇多d聽多d外, 用番大 ...
ikki55 發表於 2016-6-10 08:54

調唔調音都無所謂的,只求好聲~JBL over budget...Prodipe pro 5好似搵唔到d咩資料,師兄知邊度有得試?

調唔調音都無所謂的,只求好聲~JBL over budget...Prodipe pro 5好似搵唔到d咩資料,師兄知邊度有得試? ...
tak9608 發表於 2016-6-10 18:36

http://www.thomann.de/intl/jbl_lsr_305.htm

加埋運費超少少

睇咗SPEC先試機, 起碼心裡面有個"譜"先~ 唔會咁容易比SALES昆~~

pm0.4 d dxa 所有分店有得試
但玩0.4 d 最好有張有rca既音較卡

pm0.4 d dxa 所有分店有得試
但玩0.4 d 最好有張有rca既音較卡
kits1161 發表於 2016-6-10 20:00

如果純用電腦張soundcard就玩唔過? plz detail ~

回覆 7# ikki55

外國訂真係唔識搞 >,<",雖然價錢幾吸引... 98.2x2x11.1 = 2180HKD ~應該重有運費要計?
btw JBL隻 CM202 得唔得?