[音箱] Dynaudio BM5 MKIII VS Adam F7+Sub 7,點揀?

Dynaudio BM5 MKIII 只係335,29 €
一對港紙6000唔使
仲連埋IsoAcoustics Speaker Stand
大家點睇??????

http://www.thomann.de/intl/dynaudio_bm5_mkiii.htm

睇多兩睇後就再諗多下Adam F7 + Sub 7
http://www.thomann.de/intl/adam_f7sub_triple_7_bundle.htm

價錢非常接近,都係接近6000蚊
自己聽歌為主,由多至少次序係-流行曲、民謠、古典
有時睇戲同打機
重視人聲同保真,高音同低音稍不重視(但必須要均衡合格)
現時三角位約80cm同可能後面貼牆放(<10cm),將來搬屋會擺出客廳用
咁既話揀邊個組合好?

Dynaudio BM5 MKIII 只係335,29 €
一對港紙6000唔使
仲連埋IsoAcoustics Speaker Stand
大家點睇??????

...
nhoj 發表於 2016-6-10 13:58

好抵玩  

via HKEPC Reader for Android

Genelec M030 都好抵玩...

平一半好抵玩,Dynaudio BM5 MKIII

平一半好抵玩,Dynaudio BM5 MKIII
KOJI 發表於 2016-6-11 11:00

師兄都係用丹拿
咩型號?用咩音源?可唔可分享聽感參考下?

回覆 5# nhoj
不是丹拿, 是dali zensor, ud501, audiolab 8000a. 我也以中曰英韓流行曲為主.
以一曲"加洲酒店"為例: 明亮清晰的音色,人聲暖, 樂器定位佳, 觀眾每一下掌聲分佈位置仿如置身其中.
組合聽感:音色自然,人聲暖有水份,高中音平均低音足夠,定位準確,層次分明,結像力強.

師兄都係用丹拿
咩型號?用咩音源?可唔可分享聽感參考下?
nhoj 發表於 2016-6-11 13:48

大廠D類嘢, 有新買新, 唔係就回歸Dynaudio BM6 MKIII, 咁平唔知係唔係轉款...

大廠D類嘢, 有新買新, 唔係就回歸Dynaudio BM6 MKIII, 咁平唔知係唔係轉款...
ikki55 發表於 2016-6-11 22:44

BM6差唔多一個DOUBLE

Ching,我都係在Thomann買Dynaudio BM5 MKIII,聽左半年都好滿意.

Dynaudio BM5 MKIII 好吸引!
大減價? 出左兩年就轉款?