[音箱] 點解開著唱片機會有嗚嗚的聲??

大家好呀,我剛玩黑膠唱片機的,在淘寶淘了個200元左右的唱盤,咁用usb駁在pc啦,就用auducity錄音樂,點知一開著個唱片機,聽到個喇叭有嗚嗚的聲~~令我錄的音樂全有嗚嗚的聲及有點嘈,有朋友說是電源不乾淨?那如何解決?謝謝大家~

玩黑膠已經少, 非男性仲少。
brainiiepc 發表於 2016-6-10 22:26

HAHA~係呀,其實我是因為好中意60年代, 一些樂隊的音樂,不過他們的音樂全是唱片,所以先學人地用唱片機咋~~

接地線試下?

大家好呀,我剛玩黑膠唱片機的,在淘寶淘了個200元左右的唱盤,咁用usb駁在pc啦,就用auducity錄音 ...
pansy888hk 發表於 2016-6-10 22:20

唱盤要接地線,接落部amp

via HKEPC Reader for Android

接地線試下?
sapphire4890 發表於 2016-6-10 22:55

OH~~THANKS,不過我唔識呀~~咩叫地線呀?貴嗎?

唱盤要接地線,接落部amp

via HKEPC Reader for Android
kinghung 發表於 2016-6-10 23:17

唔該哂先,咩叫AMP? 呀,我知了,是否2.1喇叭?

OH~~如果我買此架直接可錄音的機,咁唔洗經電腦,可能無左D 嗚嗚的聲?請問大家有無玩過呢??因為我見淘寶,好像無人買咁??唔該哂~

回覆 7# pansy888hk
有源喇叭?咁就麻煩啲

回覆 5# kinghung

最近拆過自己個唱盤研究過下,條地線在機內連接金屬唱臂和內部金屬底盤。
但樓主這唱盤看起來都未必有用金屬,成個膠盤若有地方有靜電都唔知點導走。
但小弟未用過這些盤,純粹靠估。
不過二百幾,都冇其他選擇,