有無人用緊LG soundbar??

本身用緊LG 電視, 如想買個LG soundbar, 係咪可以開關同電視同步, 即係我開電視, soundbar  會自動開, 我熄電視, soundbar會自動熄??

回覆 1# 打雜一名

推介PHILIPS SOUNDBAR
PHILIPS 用好多RESOURCES 做SOUNDBAR
而其實LG 個EMPHASIS 真係唔係 SOUNDBAR 度

我用LG 電視 用 PHILIPS SOUNDBAR 冇COMPATABILITY 問題
HDMI CEC 冇問題

回覆  打雜一名

推介PHILIPS SOUNDBAR
PHILIPS 用好多RESOURCES 做SOUNDBAR
而其實LG 個EMPHASIS 真係 ...
DollyLaw 發表於 2016-6-17 00:54

今日去咗幾間, 同佢講呢個功能, 可能我表達得唔好, 10個得2個知我講乜, 多數好奇怪, 話插咗optical, 你播電視咪有聲, 唔播咪無聲囉
   佢地唔知HDMI ARC 乜黎

唔同牌子有唔同fancy name 飛記叫 easylink ah gum,  lg叫 simplink
但hdmi arc 係第2樣野

唔同牌子有唔同fancy name 飛記叫 easylink ah gum
但hdmi arc 係第2樣野
DollyLaw 發表於 2016-6-18 01:25

我睇到好似係講緊同一樣野
    http://blog.yam.com/hifihivi/article/37651636

要自己手動熄SOUNDBAR .

買個隻lg 4xx soundbar 豐澤平少少…

其實同價位;lg 足料過samsung Sony...

買個隻lg 4xx soundbar 豐澤平少少…

其實同價位;lg 足料過samsung Sony...
NOPSS 發表於 2016-6-19 11:42

可pm型號嗎?

邊度可以試 samsung n sony soundbar
未試過 想聽聽.
之前睇過lg soundbar ... 可能係低價model 個人覺得音色冇咩特別
佢新出左2016 sh4 sh5 sh7 sh8 ... 未聽
係有見人話買55" lg 電視 買SH8 就一樣長... 咁掛牆就冇一短一長影響美觀
同埋lg d soundbar / home theatre 一向抵玩

我自己用sorround on demand 用緊飛記b5 ...
左右喇叭可以拆出黎放係後面做後喇叭 (睇5.1 時用), 左右喇叭亦可以拆出黎做藍芽喇叭
但個價都應該唔係特別低... 因為係佢地個lineup 都係higher end model...
(同時亦有飛記 e6, sorround on demand, 但唔係soundbar)

回覆 7# NOPSS

師兄,可唔可以簡介如何足料呀? 謝