電腦換 Sound Card/DAC

本人今年年初換左XS book, 用緊on board sound card (Realtek ALC892)
如果換 STX/STU 或者 schiit bifrost會唔會有好大提升?

而家聽落有d乾。

回覆 1# wongfatfat
一平價DAC都靚過聲卡

回覆 1# wongfatfat
本人之前組合用xs book + stx,之後用dac代替stx及speaker代替xs book.
聲音質數dac > stx > on board sound card.
如果唔想換完stx再換dac的話,一次換dac就得而bifrost不錯選擇.
會唔會有好大提升,以我個人來話當然大否則唔會換完再換.
但每人對聲音聽感要求口味不同,同一組合結果亦可不同無法標準,自己耳聽為實.

回覆  wongfatfat
本人之前組合用xs book + stx,之後用dac代替stx及speaker代替xs book.
聲音質數dac > st ...
KOJI 發表於 2016-6-22 20:50

請問師兄,你用底板的Coaxial / optical out 駁DAC?

回覆 4# wongfatfat
要聽DSD我用底板的USB output去DAC.
PC USB > DAC > INT.AMP > SPEAKER.

output 到外置dac 避免受電腦干擾

回覆  wongfatfat
聲音質數dac > st ...
KOJI 發表於 2016-6-22 20:50

受教了
攪到我都想進軍DAC

回覆 7# yodongding
花臣野 > AQ JB
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 8# NHG
用dac係最終玩法