有咩喇叭聽人聲好?

依度所講既人聲同大家想既可能有點不一樣

所謂人聲係指人講說話

用途係聽外語電影和外語遊戲的對話

由於唔係母語, 又無長時間外國生活, 所以有時片中講得稍為含糊少少/細聲少少, 好容易就聽唔到, 如果片中再有埋背景聲, 就更加難聽, 依個時候就要返轉頭開大聲聽多幾次

希望搵一對喇叭聽人聲特別清, 唔洗開到好大聲, 都可以聽得好清楚, 好實在

已經換過三套喇叭都唔多理想, 人聲唔夠實在

budget有500-5000, 出500咁低, 原因係曾經聽說過, 幾百蚊既大喇叭仲好過幾千蚊既小喇叭, 而我又唔介意用cheap喇叭, 只要達到要求的話...

如果5000唔夠, 5000-10000既都可以考慮

如果10000都唔夠, 10000-20000都仲可以諗下

2.0/2.1都可以

主動/被動都可以, 但如果係被動budget要包埋dac, amp

請問有咩喇叭聽人聲好?

EQ推高條curve 400-3000Hz
分析力好既話,focal
用途睇戲⋯⋯AV amp加中置喇叭

自己落場聽最穩陣 , 我覺得好聽唔代表你覺得好聽 。

希望搵一對喇叭聽人聲特別清, 唔洗開到好大聲, 都可以聽得好清楚, 好實在
3ldk 發表於 2016-7-4 14:04

呢D關片源事多D喎. 你用咩片源先.

好似以前有個人又係問推介, 想鋼琴, 大掤野清D, 唔好一舊舊... 講左一大輪. 原來係用 YOUTUBE 360P 做片源... 咁乜野器材都唔掂啦.

如果唔關片源事, 就關BACKGROUND NOISE事啦... 間房夠靜... 乜Q都聽到. 個BACKGROUND NOISE高. 幾好的喇叭, 都要咁上下大聲啦...

個問題係, 你係想聽得到D人講乜... 而唔係AV友的吹毛求翅. 普通AV野就得了.

好似以前有個人又係問推介, 想鋼琴, 大掤野清D, 唔好一舊舊... 講左 ...
uraki 發表於 2016-7-4 14:51

器材愈好,啲失真放大得愈明顯

好似以前有個人又係問推介, 想鋼琴, 大掤野清D, 唔好一舊舊... 講左 ...
uraki 發表於 2016-7-4 14:51

主要原裝bluray碟, 間唔中有flac, 當然也有機會aac片源
至於game, 好難知道佢用咩audio format, 唯有假設佢係mp3/aac質素

梗係Harbeth啦,BBC電台專用喇叭

回覆 1# 3ldk
樓主, 我個人聽過人聲好有以下3隻, 在你<20k不直over20k果d唔講~
<10K Dali 皇太子
<15K PMC  DB1 Gold
<20K Proac Tablette Anniversary

樓主呢類係人聲鑑聽,可以search下專業電視台制作用黎鑑聽既牌子
平既有KS audio,貴既ME Geithain

廣播用監聽低端嘅, 用番被動組合, EV S40、JBL CONTROL 5等加studiio amp, 呢d喇叭低音唔強, 用大力少少嘅amp推就ok, 屬於傳統廣播喇叭, 中高端多數都係用真力...可以講係行業標準, 不過價錢有d離地, $5000喺香港恐怕最低型號都買唔到, 退而求次, Mackie HR624 Mk2(睇戲專用), M-Audio M3-6 (3路分音), Yamaha (強調中高音)...