書房聽歌升級

想升級書房音響,從未接觸過hifi , 見下面有個相近既帖但好似變得太"熱烈" ,所以另開新post.
本身電腦用普通 2.1 喇叭,前幾日心血來潮想試玩下音響。

買左部onkyo a9010 (用rca > 3.5mm 線駁底板ONBOARD sound out - ALC1150) , 同事又比左對denon usc md11 喇叭我,琴晚本來想買 audioquest flx/slip 14/4 散線, 點知去到鴨記間鋪關左去左買左條$40 16呎既秋葉原線試機

返屋企試聽,比原本2.1 係立體左但d 聲都係唔夠實,好朦。

想升級但應該升邊樣先?

1)  sound card,  見到張 asus stx ii 好似好多人推 (其實係咪asus stx就夠) , 價錢差double
2)  買條 audioquest flx/slip 14/4 散線
3)  見到對2 手 dali ikon1 mk2 喇叭,好似幾吸引

應係升邊樣先最明顯有改進?

唔該各位師兄

dali ikon1 mk2先聽歌唔使買subwoofer

dali ikon1 mk2先聽歌唔使買subwoofer
sapphire4890 發表於 2016-7-8 00:37

我都係咁諗,但會唔會個源(ONBOARD SOUND) 差,喇叭點好都無用?

回覆 3# gwhisky
聽住先,將就下⋯⋯音響野從來都係水桶效應
你攞到幾多水取決於你最短果塊木板,而唔係最長果塊木板

dali ikon1 mk2用纖維木單元+鋁帶高音,另一個層次
DAC遲啲先買都得,二手價可遇不可求

有閒錢去淘寶買喇叭線,MPS線 無死錯人
DAC...睇你有幾多銀兩玩

最好喇叭,訊源一齊搞,反而線可以慢慢搞

回覆  gwhisky
你攞到幾多水取決於你最短果塊木板,而唔係最長 ...
sapphire4890 發表於 2016-7-8 00:56

好,部onkyo a9010 好似有wolfson dac, 係咪同你講嗰d好大距離?

回覆 6# gwhisky
你用AUX轉RCA->a9010直接放大,係用唔到佢粒DAC
岩岩search過下ALC1150好似有SPDIF(optical/coaxial out)

買同軸線link就解到192khz.不過依啲內置dac都係差啲
距離差得遠唔遠,睇你下一部換咩dac了⋯⋯

optical就唔好用啦,得48khz/96khz既sampling rate

btw, 我講過好多部dac 大陸啲9018機.UD301.DA250.DAC100R... 唔知你想知邊部
等陣又比人話我打手

首先講間房有幾大先~~

回覆  gwhisky
你攞到幾多水取決於你最短果塊木板,而唔係最長 ...
sapphire4890 發表於 2016-7-8 00:56

請問c-hing 邊隻mps線?有冇link?

via HKEPC Reader for Android

首先講間房有幾大先~~
ikki55 發表於 2016-7-8 01:48

好細,50呎到