新人請教,監聽喇叭 vs hifi 喇叭

其實專業錄音室都用監聽喇叭,點解仲有買hifi 喇叭?
係唔係用監聽喇叭就唔洗用amp? 係嘅話仲比hifi 喇叭放便?
監聽喇叭係唔係好睇dac 表現?
如果直接入部好D嘅sacd 機用balance out 直接入監聽喇叭,唔用amp,係唔係已經很好

係唔係用監聽喇叭就唔洗用amp? 係嘅話仲比hifi 喇叭放 ...
Atpl320 發表於 2016-7-19 23:45

你下面講既係有源同無源既分別

同埋STUDIO係要一個較客觀環境比錄音個個郁下條EQ, 搞下個味道
你用HIFI 做錄音本身風格太重,
FOCAL就是FOCAL, 永遠唔會變WILSON AUDIO
ELAC 就係ELAC, 永遠唔會變屏風喇叭

但屋企用就係玩風格, 當然係可以買監聽番來玩風格
岩你口味就好

各種風格 , 配不同的用家 。 我喜歡不代表你喜歡

動態大 , 空氣感 超高清 過百萬 , 有人聽到似 環繞聲 宇宙無限大 輕飄飄 唔知自己聽乜 ,

音色很個人。

回覆 2# mike1981

可唔可以話天然vs 味精?

回覆  mike1981

可唔可以話天然vs 味精?
Atpl320 發表於 2016-7-21 00:56

你買得到既所有音響產品都會有自己風格
咩叫天然咩叫味精?

好似呢度有位ching 成日推jvc 木單元好
但其實音染好重
重到聽咩歌都有層味 而唔係聽某類型既會更擅長
咁係咪又係味精?

各品牌一定有自己o既聲低(縱使同品牌/唔同系列),
大部份品牌o既監聽speaker都唔加個性,
反而加強個頻寛+輸入乘載力+忠實為主,
因monitor speaker大多係工作用(e.g.混音),
e.g.作者要個bass +10,
但個monitor本身已經+2,
咁個作者混音時+8就夠,
但一轉到用家手上個系統時,
個bass只是原先o既+8(可能用家係-2,只係得翻+6),
根本做唔到作者想係用家個度出同一效果.

我地一般人都只係一個用家,
聽/睇佔o既時間唔多,
大多都係過下癮就算,
(想食牛腩麵當然要有牛味,雲吞麵當然鮮味,無理由食日本豚肉麵要求有狗肉味o架嘛!?),
無論聽/玩bass,高音,人聲,定位,音埸都好,
買自己取向o既speaker就夠.
如果玩bass買傾向/強調bass speaker(L形)係咪正路d呢?
無理由買專注高音o既speaker去聽bass o架係咪?
縱使要玩晒3樣野都只會買W形o既speaker.

可能又會問極端d,
咁買monitor speaker一定無走雞啦!一定聽翻原創/作!
都o岩o既,
但無人淥個公仔麵唔落包味精咁得意o架?!
(我仲會自加麻油,腸仔,栗米,辣油,午餐肉,煎多隻太陽蛋o忝).

回覆 6# savepilot01

調反轉講,hifi speaker可唔可以聽返原創/作?thx

各品牌一定有自己o既聲低(縱使同品牌/唔同系列),
大部份品牌o既監聽speaker都唔加個性,
反而加強個頻寛+輸 ...
savepilot01 發表於 2016-7-21 14:42

MONITOR都有個性
不過人地以STUDIO GEAR 同環境去調
取向同HOME USE / HIFI 線唔同姐
擺位STUDIO都唔一樣啦

回覆  savepilot01

調反轉講,hifi speaker可唔可以聽返原創/作?thx
Atpl320 發表於 2016-7-21 15:53

應該無可能(王偽mode),
你有無原創者個對speaker?(e.g. run in time)
你可唔可能還原當時個錄音室/環境?(e.g.多/少左陳設/一本雜誌/可樂/氣壓/心情/濕度/溫度都可改變左當時o既聲音反射同聽感)
最後你有無原創者個對耳?(包括錄音時個聽力疲勞指數)
(玩下姐, 純粹自諷一番)

係唔係用監聽喇叭就唔洗用amp? 係嘅話仲比hifi 喇叭放 ...
Atpl320 發表於 2016-7-19 23:45

工作用少味精, HIFI用多味精.
咩為之味精, 你去聽下就會知道. 唔聽你係唔會知的. 唔好諗住原汁原味一定好. 大部份人試音樂係有取向的, 切勿紙上談兵

試完我諗大部人分用家都會選HIFI的.

另外用唔用AMP係有源同無源的分別.