買新機的煩惱

因為舊既 HIFI 組合壞左, 想買一套新既. 主要放O係房 (大約 50 呎) 用.
而家從兩個方向考慮.
1. 直接買一 SET (例如 ONKYO N765, DENON D-M40)
2. 分開 AMP, DAC, 喇叭.
請問大家覺得邊個方向好 D?
如果 1 的話, 除左上面兩套仲有冇其他選擇呢?
如果 2 的話請問點買好?
Budget 預最多 10000.
先謝.

有位置放一定係2... 一部AMP full size既機40~46cm, 唔得既就麻煩啲
睇你聽咩歌⋯

我個人幾buy focal... 分析力相當唔錯,你聽ACG會幾岩
買對706+部Yamaha A-S301/Marantz PM6006 玩住先.......PC做source(唔得既話揀pm6006吉usb
有閒錢再買部靚啲既DAC... 淨低既錢買線

PS: focal都個喇叭size都幾大,自己度下位先好買(我估你放書台)
反射氣孔係前面可以用盡個空間佢

BTW, 想slim可以揀xs book

路過...

我依家先知....focal係膠殼

回覆 3# gapson
Xs book膠殼算過得去.

回覆 1# fatyee
2.分開 AMP, DAC, 喇叭.
自己都是.

回覆 2# sapphire4890

PM6006 好似冇 USB 喎... 我想買無源喇叭多 D.
位真係一個問題.... 因為想放返而家放 HIFI 個位. 如果放 full size 既 AMP 就放唔到喇叭...

回覆 5# KOJI

KEF Q100 係咪已經都唔太差? 同價位大冇其他選擇?

回覆  KOJI

KEF Q100 係咪已經都唔太差? 同價位大冇其他選擇?
fatyee 發表於 2016-7-24 12:06

係, 其他選擇有好多, 但囗味就人人不同~

係, 其他選擇有好多, 但囗味就人人不同~
KOJI 發表於 2016-7-24 12:20

Dali zensor 1 / 3木單元都好正

回覆  sapphire4890

PM6006 好似冇 USB 喎... 我想買無源喇叭多 D.
位真係一個問題.... 因為想放返而家放 ...
fatyee 發表於 2016-7-24 12:04

Sony果對小喇叭 窩居feel,一套好似8000
Pm6006無USB,  我記錯左cd6006
咁轉Yamaha a-u671應該岩你 一黎細個sie,二黎有USB