好似iphone咁, 取消3.5mm, 第時耳機會有埋DAC, 咁....

好似iphone咁, 取消3.5mm, 第時耳機會有埋DAC, 咁依家個d 3.5mm耳機係唔係用唔返?
同埋第日耳機好大機會連埋DAC, 係唔係會更靚聲?

中高階多數都可換線吧

唔會 , 只係 iphone 自己 on _ , 冇人會跟佢 , 3。5 mm 自己先係主流

中高階多數都可換線吧
akitohk 發表於 2016-7-24 07:27

係呀, 好似shure, sony-xba可以換線.
可能第日會出usb type-c線, 但係新耳機會有埋DAC, 咁依家無DAC既耳機, 就算換到線, 個DAC要點搞? (sosad)

可能第日會出usb type-c線, 但係新耳機會有埋DAC, 咁依家無DAC既耳 ...
longleg 發表於 2016-7-24 08:18

參考AUDEZE既LIGHTNING 耳機線
https://www.audeze.com/products/ ... e-apple-ios-devices

dac內建左係條線度

唔會 , 只係 iphone 自己 on _ , 冇人會跟佢 , 3。5 mm 自己先係主流
Mickey616 發表於 2016-7-24 08:12

新嗰部moto已經係冇3.5mm

Mickey616 發表於 2016-7-24 08:12

手機廠應該會跟轉.
因為轉成新接口即係手機可以唔駛加埋DAC 晶片, 減少成本

可能第日會出usb type-c線, 但係新耳機會有埋DAC, 咁依家無DAC既耳 ...
longleg 發表於 2016-7-24 08:18

已然有AN手机冇3.5頭,用Type C 直出耳機 (Letv Le Phone 2 Pro, Max)

回覆 1# longleg

我用緊隻vmoda已經內置dac al
一樣可以用3.5,睇你dac塞係邊同點拎電姐

回覆 3# Mickey616

3.5m遲早會消失,依家啲機成日要慳位塞其他野,一係轉2.5一係轉藍牙/wifi傳送,依家啲無線技術已經好成熟