[開箱] 對喇叭終於到咗

係日本訂返嚟對SONY SS-AC5終於到咗
因為心急試聲所以淨係影咗一張相,希望大家見諒

對嘢人聲唔算出,但都ok,女聲都算甜
音場唔算大,聽西野加奈啲歌都幾有節奏感,
分析力尚可,聽宇多田光 24Bit/96kHz嘅First Love樂器同人聲全部都聽到

但係我覺得呢對嘢仲可以再好啲,可能因為用緊部Creative SoundBlasterX7 Limited Edition機仔同雞喇叭線嘅關係
之前諗住換埋部合併DAC+AMP一体機,再換線,點知睇中嗰兩部原來我張枱唔夠位放
局住用嚟聽住先

師兄有冇啲一萬蚊以下好嘅一体DAC解碼連功放+耳擴推介下俾小弟

線方面有幾條諗緊
WireWorld Mini Eclipse 7 1.5M
Oyaide TUNAMI II SP v2
Mundorf 金銀線 0.5mmX3
以上三選一

USB方面就
WireWorld Silver Starlight 2m
Oyaide Continental 5S V2
以上二選一

請各師兄俾意見小弟
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

係日本訂返嚟對SONY SS-AC5終於到咗
因為心急試聲所以淨係影咗一張相,希望大家見諒

對嘢人聲唔算 ...
caeser 發表於 2016-8-25 03:44

多功能AMP廢到嘔
既然用廢AMP就不用買呢對了

多功能AMP廢到嘔
既然用廢AMP就不用買呢對了
mike1981 發表於 2016-8-25 11:42

師兄有乜好介紹?
我預算一萬蚊左右,如果Nuprime IDA-8加埋佢部HPA-9得唔得?
或者Marantz HD-AMP1 都勉強可以放到
因為地方有限

師兄有乜好介紹?
我預算一萬蚊左右,如果Nuprime IDA-8加埋佢部HPA-9得唔得?
或者Marantz HD-AMP1  ...
caeser 發表於 2016-8-25 13:12

nuprime無乜力
唔知你聽感幾大需求

我有部CAMBRIDGE 704
PM你

其實我聽感要求唔係好大,主要想音場大少少同size細啲

回覆 1# caeser
10k不直, Sony uda-1夠細部,配番sony speaker一套唔錯.
餘下的錢買靚usb,電源,喇叭線.
http://www.sony.com.hk/zh/electr ... da-1/specifications

回覆  caeser
10k不直, Sony uda-1夠細部,配番sony speaker一套唔錯.
餘下的錢買靚usb,電源,喇叭線.
...
KOJI 發表於 2016-8-25 19:32

呢部都有諗過,但係得20w+20w會唔會推唔盡對喇叭?
我意思係推到但係啲聲會唔會冇咁靚

回覆 7# caeser
"啲聲會唔會冇咁靚"
去sony showroom 試下

呢款我都想買.........但好貴....買左另外一款平

回覆  caeser
"啲聲會唔會冇咁靚"
去sony showroom 試下
KOJI 發表於 2016-8-25 19:41

啱啱出嗰陣都有諗住買,所以都上去試過,可能佢對HA3唔掂,試完冇乜興趣買
返而部MAP-S1未試過,揾日上去試下先