新買家庭影院系統啲聲好似隔左層布咁

早排終於說服屋企轉玩5.1
平平地諗住買套Sxny家庭影院玩下
買果到太嘈試唔清楚
但一直以來用開Sxny產品都好滿意,所以都唔理咁多
放左係到一段時間冇理
早排終於得閒裝

點知裝完之後一播就出事
D聲發生咩事?好似隔左層布咁
聽得好辛苦,以為自己失左聰
部同樣係Sxny出嘅電視內置speaker都好過佢

依家除左睇戲都唔敢開套5.1
屋企重要覺得我老點左佢地
因為之前套1千蚊2.0都好過佢

想問下咁多位高手有冇可能有得改善?
定還是我要求太高,2千幾蚊5.1真係只係值呢個質素?

有無圖 點接?用AUX?

有無圖  點接?用AUX?
sapphire4890 發表於 2016-8-26 16:48

BDV-E2100

音源接電視個HDMI(ARC)
Speaker用呢隻頭:

Btw, 呢隻線鴨記係咪有延長線買?
反正都係硬食

如果買這些套裝聽歌就唔會好,睇戲還可以

回覆 3# hpkpk123
前置太細對...聽歌最多用2.1就夠
而且喇叭線太幼<-專用頭都難換

回覆  hpkpk123
前置太細對...聽歌最多用2.1就夠
而且喇叭線太幼
sapphire4890 發表於 2016-8-26 22:41

有冇可能換到對前置?
定係要連埋部Blu-ray都換先得?
其實我要求好低, 好過內置少少就得
依家個音質真係

有冇可能換到對前置?
定係要連埋部Blu-ray都換先得?
其實我要求好低, 好過內置少少就得
依家個音質真係:cr ...
hpkpk123 發表於 2016-8-27 01:15

無計,你買對前置實好過你其他surrounding, centre
到時你會覺得連subwoofer都唔使加,因為一隻差既sub仔加左仲怪
跟住成套扔左佢算⋯(我老豆唔識野,買左套雞既5.1...喇叭仔掛左天花板好多年 開過幾次就無再開

買對Wharfedale 220聽歌一流
但鑑於無源喇叭,你要買其他野配合

唔想煩可以買kef果啲有源/PC speaker...

Blu Ray player可以唔使扔,佢仲有利用價值
你買部Onkyo/Marantz/Yamaha/Pioneer/Cambridge audio既AV amp駁HDMI
再另外換過曬啲speakers...

平有平玩,貴有貴玩,睇你主攻HIFI(2.0)定AV(multi-channel)

2千蚊5.1聽歌輸1聲2.0吾出奇
電視聲好過佢就聽感問題,
電視都係果種清聲底加強人聲。

會唔會抽到神機?
抽d 時間去sony store 聽下showroom 嗰套係唔係咁

via HKEPC Reader for Android