[教學] 有無人用緊Android版foobar?

打開重採樣選96K輸出,聼蔡琴覺得聲音係柔和唔少,而且嗓音充滿磁性,唔通係幻覺?
大家可唔可以都試下?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

咁多人睇,但又唔見有人出聲,似乎暫時未有人玩?定玩唔到?

回覆 1# midtor

老老實實,以16/44.1做sampling嘅source係出返CD聲。就算用512K sampling都出唔番analogue嘅效果。亦做唔出anlogue嘅空氣感或者現代hi re個種自然通透音色。無論係以DSD或者24/96或以上格式製作都會完勝CD制式,呢個係公認事實。冇咩討論價值。

回復 3 #sniperX

我部電話有獨立dac 24bit/96k輸出,選咗96k係有唔同咗。

回復 3 #sniperX

當然,亦可能係錯覺,人類嘅聽覺好主觀。

回復 sniperX

我部電話有獨立dac 24bit/96k輸出,選咗96k係有唔同咗。
midtor 發表於 2016-10-12 00:02

可以bypass到andriod os kernel SRC直入24/96入粒dac?

我剩係試到USB AUDIO可以用apps咁做.

可以bypass到andriod os kernel SRC直入24/96入粒dac?

我剩係試到USB AUDIO可以用apps咁做. ...
akitohk 發表於 2016-10-12 01:52

呢個正係我出呢個POST既原因之一,我想知道一般手機(沒有獨立DAC)究竟用唔用到呢個96K重採樣,選完之後播放音樂會唔會正常。(如果係PC,如果硬件唔支援,應該會話無法播放,但電話上邊就真係唔知。)

回復 sniperX

當然,亦可能係錯覺,人類嘅聽覺好主觀。
midtor 發表於 2016-10-12 00:04

理論上用高倍數取樣係會減少取樣不足所做成噪音,之後feed落解碼亦會有相對改善。

理論上用高倍數取樣係會減少取樣不足所做成噪音,之後feed落解碼亦會有相對改善。 ...
sniperX 發表於 2016-10-12 10:07

但係我暫時都未見有player software做upsampling做得好
就算個作者係intel工程師的HQplayer, realtime upsampling pcm 384khz去解碼都不如直接播44.1khz自然
而且用既filtering 類型會加左好多味道入去

但係我暫時都未見有player software做upsampling做得好
就算個作者係intel工程師的HQplayer, realtime u ...
darkfrank 發表於 2016-10-12 10:15

做得好同有改善係兩回事,不可混為一談。CD聲可以改善空間亦係有限,我第一個post已經講咗用upsampling不能改善或找回CD所失去信息。黑膠,CD其實都係集體回憶,各有特色。