[開箱] [updated] Monoblock Amplifiersの執佢兩劑!

撞正十一黃金週,上個月 中至尾左右訂,九月尾整好⋯ 十一黃金週先寄寄唔到
十二號寄出,十四號就收到(廣州,「精彩音頻科技」)
成個月都無得開對喇叭,聽感未必準

初開聲,特別鳴謝mike死叫我換
一部15kg... 拆袋都拆到出汗

另外,部機depth 33cm左右,本身個page寫depth 40cm好難走線,而家可以安心入櫃

造工好扎實,鋼水幾好,power button襟落好好手感,但用膠腳+矽膠墊⋯ 如mike兄所言,避震好差,遲下搵啲野再墊
避震腳有三隻腳,分布為 前二後一.
Speaker terminal就一般,好扭但個樣&質感差⋯ IEC插&XLR位唔錯、幾好

----------------------------------------------------------------------------------------------

初步聽感:
Vol 八點鐘已經好夠聲,DSD開到九點位置

一瞬間爆發力幾好,控制力掂,唔肥唔拖泥帶水;但我覺得類似damping factor大太多,收果陣就返啲餘音差緊啲
低頻質量好好多,量都多左,相對地分析力無以前咁多
樂器定位比啲bass蓋左啲,聽得出無以前咁易捉到位置,而音樂韻味重多啲
人聲甜過以前,厚聲暖啲,密度高,唔中性。

層次:Bass>人聲>>其他樂器.
(可能自己聽唔慣,聽開sony xba z5人聲凹,鐘意人聲遠啲)

要比喻既話,就好似Sony A1X/2X series walkman跳去ZX2/WM1A 再搭隻Sony Z7,Bass好,分析力唔夠強
希望煲開會好轉⋯ 四個鐘無咩熱(我估係個chassis大)

暫時用mps 6n線+jumper玩住先... 鍍銀線之前手痕拆曬啲線頭有排搞,過幾日bi wire返上鍍銀減啲Bass既磅

如果插齊線就咁既樣⋯⋯ 執好曬入櫃花左成晚, 搬到手都震埋

---------------------------------------------------------------------------------------------

specs;
tn300+at120eb
ud301 (co-axial in, XLR lineout)
偉良平衡前級 (XLR out)
clone goldmund monoblock (XLR in)
cn7050 (co-axial out)
b&w 683s2
mps sp550(speaker cable).e550(powerchord)

成套野加埋 >100kg 快高長大了
玩hifi近一年,算係咁啦⋯⋯

最初買部入門av amp+對denon書架仔

玩左HiFi一年,當初咩係蕉插都唔識;另外最初玩AV amp聽歌係最錯既投資.

嘩好型呀.....恭喜恭喜

恭喜,恭喜

另外,部機depth 33cm左右,本身 ...
sapphire4890 發表於 2016-10-14 18:45

好聲嗎?

另外,部機depth 33cm左右,本身 ...
sapphire4890 發表於 2016-10-14 18:45

咁先係玩音響!

快開聲試

好聲嗎?
mike1981 發表於 2016-10-14 19:17

Bass返曬黎,音樂感重好多,但分析力唔多夠皮
煲下先再講

Bass返曬黎,音樂感重好多,但分析力唔多夠皮
煲下先再講
sapphire4890 發表於 2016-10-14 19:47

Goldmund 本身已經唔算重bass
Clone 機我更加唔會覺重 (我都玩過)
只係你之前個部太無力
Cambridge 843我都有玩過

回覆 8# mike1981
最重要係入到櫃 真係岩岩好

回覆  mike1981
最重要係入到櫃 真係岩岩好
sapphire4890 發表於 2016-10-14 21:14

正常淘仔機個機墊係必要換
超衰聲
我無留意你個套機

同埋bass 重感覺分析力就可能少
其實搞搞擺位 其他野就得
推唔開個種中高聽多左其真叫薄