低音/鼓聲/震撼感/喇叭單元 疑惑

小弟有d搞唔清以下既問題

1. 低音單元越大,音樂既大鼓同小鼓聲其實係<更大定係更實>?
2. 喇叭既watt數只係影響 音量大少? 會唔會影響低音大少or質量?
3. 有無方法係可以唔增強低音既情況下,令鼓聲同小鼓聲更實,更有力?
4. 如果空間比細(電腦枱自成一角,上層有張床個類) 係咪用細單元d既喇叭比大單元既更適合? 但係鼓聲係咪會隨個喇叭單元而縮水? <無咁有力 or 明顯之類>
5. 之前聽到影音鋪d座地喇叭(長條形雙聲道個d),就算佢地唔係開到好大聲都feel到d 大鼓小鼓聲下下都入心入肺,係咪就係代表大喇叭單元 既低音<好勁>,所以d鼓聲大or實咁多? 定還是大空間,開大聲d,個喇叭單元唔係太細既話都可以做到?
6. 空間細其實係咪做成無震撼感既致命原因? 鼓聲唔得都係因為咁 ?

其他問題:
另外一問,想問下如果係細地方,用d喇叭係前面出bass既話,會唔會比後面出既好好多(e.g Adam A5X)? 低音唔會谷住谷住咁,鼓聲都唔會比蓋住之類~ 本人依家個喇叭中低音6.5吋,就係出現低音谷住既問題(後面出bass)...開大聲好明顯~

非常多條文字題,希望有高人解答一下
Thx

1. 視乎個喇叭質量,但多數係大聲左,大陸最興啲大口徑喇叭既⋯ 放街宣傳,係大聲但散,震到入心入肺

2.watt數會影響質量,因為負載多左失真率都會高,咁就無咁實(正弦波變形)

3.換部amp

4.細單元好啲,因為唔會有booming... 除非你鐘意過曬火

5.喇叭勁,加部stereo amp勁,啲聲靚好多咁解

6.咁係你喇叭同amp既問題了

你係咪想問擺位距離,離牆問題?因為我get唔到咩前面後面出bass...
正常既話,最好都離牆先會清晰啲,貼牆多啲bass

環境係好影響聲音 由期係低音

回覆 4# 普羅

雖然細單元既喇叭 低音下潛少左, 但其實係細空間黎講反而 利多於弊? 細環境基本上係咪用唔到大單元喇叭 e.g大過5吋, 6.5,8吋個類 ~

回覆 2# sapphire4890

大大

1.細單元喇叭如果係adam,eve個類(5.5吋樓下),可唔以做到bass好實既效果? 如果有源喇叭既話 , 可唔可以做到細隻而低音好實既效果?

2.離牆問題 <~ 平時喇叭多數個洞係後面,但adam個洞係前面左下右下2側,前面出bass 係細地方work唔work,無經過塊牆反射,係咪可以減少左d低音谷住既問題?

3.影音鋪個d聲係咪基本上係家用模仿唔到?一黎要有個大空間,擺位,同埋個喇叭要勁貴+大單元+三路分音 + 好強勁既amp?

4.重有,有源喇叭後面有既EQ setting <LF>較低左,鼓聲都會一樣減弱 or 其實鼓聲個類同bass係睇齊 or 就係bass?

5.有陣時睇youtube live,頒獎,宴會個類, 雖然唔係現場,但都可以透過個喇叭聽得出個邊d 鼓聲好勁, 都係低音質+量既問題?

1. 難啲
2. 反射氣孔前面可以離少啲,最好都係唔好貼牆
3. 係掛,你去邊間?有啲幾百萬一套野都有,影音展果啲你去聽下囉
4.減弱左咪 弱左bass
5.低音質問題+錄音問題(唔係studio)

你係咪對喇叭貼住枱面?

你係咪對喇叭貼住枱面?
jamesc138 發表於 2016-10-16 12:15

地方細,近牆,喇叭都係貼住枱面

之前有見過人地加多個防震支架,d bass 無記錯真係實好多...

1. 難啲
2. 反射氣孔前面可以離少啲,最好都係唔好貼牆
3. 係掛,你去邊間?有啲幾百萬一套野都有,影音展 ...
sapphire4890 發表於 2016-10-16 11:47

如果用到上 A8X 9吋中低音 個d bass感應該係好大or實? 但地方細 d bass谷住谷住既現象只會加劇?
就算反射氣孔係前面唔經牆反射一次(氣孔面對住自己)+LF EQ調到去最盡<-6>...