[音箱] 想問下jbl pebbles mini同jbl pebbles有咩分別

見mini出左
上網又無咩review
近排跌壞左隻aio201
想換呢隻
但唔知買原版定mini好

我的建議是:別買
早排有人係EPC吹pebble係咩入門頂級喇叭
有朋友買完,我聽過後,表示
我N年前買既兩舊幾水漫步者2.1比佢仲好好多

我都好想知有咩分別... 同埋1000蚊內, pebbles 係咪最好既選擇?

睇你用咩推
以家用usb火牛攞電
用korg dac-100,rca out

老實講,音壓一定無2.1甘強
但如果你用佢內置dac,箱聲可以話非常嚴重
中高頻焗住曬

呢個價錢
分析力算"合理"
至於上面講音壓個個問題
都係睇你用咩推
2.0黎講,可以接受

睇新聞稿, pebbles 同pebbles mini 好似係2隻唔同定位既喇叭
http://audio.ainfomedia.com/archives/227

我的建議是:別買
早排有人係EPC吹pebble係咩入門頂級喇叭
有朋友買完,我聽過後,表示
我N年前買既 ...
nhoj 發表於 2016-10-18 13:12

2.1點比呀大佬

via HKEPC Reader for Android

2.1點比呀大佬  

via HKEPC Reader for Android
ccchhhuuunnn 發表於 2016-10-18 17:07

點會比唔到
2.1都係多隻重低音
但係連普通中高音都有差既時候點會值得買
仲要多隻重低音價錢仲要平喎
唯一可取係細隻,有牌子

我都好想知有咩分別... 同埋1000蚊內, pebbles 係咪最好既選擇?
Miragehui 發表於 2016-10-18 16:39

會淘寶既搵下睿韵声学
A90 A100 MS88
全部都比pebble要好
起碼係正常聲學設計加有質素喇叭單元出來的配搭

其實普遍2.1既問題係
3頻極度模糊,什至中低頻過多
多數1k內既2.1,subwoofer都係attack慢,鬆散,量多而質不夠既低頻
所以亦都係點解多人買jbl

由其是passive既speaker
電源,dac,amp
好多因素影響佢既發揮

利申:如果用佢原裝內置dac,真係衰聲
上面都有講,箱聲好嚴重,中高頻好焗
低頻質都唔夠

其實普遍2.1既問題係
3頻極度模糊,什至中低頻過多
多數1k內既2.1,subwoofer都係attack慢,鬆散,量多而質不夠 ...
supermad 發表於 2016-10-18 17:24

所以單從音質而言買個2.0全頻小音箱算係比較現實既選擇