想買部amp

$5000樓下,用係100呎房裡面,輸出功率唔使好大都得,主要用黎接電腦.遊戲機.支援4K同5.1....最好有LINE OUT兩個HDMI,睇過網上Onkyo TX-NR656 比較接近,但係用係房好似有D浪費,功率輸出太大好似用唔著,但係又想有D咁既類似支援輸出輸入咁多,格式又支援度高既窩居用既AMP,真係好頭痛...........料技上,智能手機咁細部,就號稱乜野高科技既技術都樣樣有.......擴音機雖然比以前平,但係出極既消費對像都係放係廳,一大座,無廠有技術做到微型化咩?

$5000樓下,用係100呎房裡面,輸出功率唔使好大都得,主要用黎接電腦.遊戲機.支援4K同5.1....最好有LINE OUT兩個HDMI,睇過網上Onkyo TX-NR656 比較接近,但係用係房好似有D浪費,功率輸出太大好似用唔著,但係又想有D咁既類似支援輸出輸入咁多,格式又支援度高既窩居用既AMP,真係好頭痛...........料技上,智能手機咁細部,就號稱乜野高科技既技術都樣樣有.......擴音機雖然比以前平,但係出極既消費對像都係放係廳,一大座,無廠有技術做到微型化咩?
xxmartin 發表於 2016-11-3 13:29

已經微型化左囉,
你的要求,以前要成個雪櫃咁高,先可以放得哂,
而家一部機搞掂哂

Marantz NR 1607?
wondun 發表於 2016-11-3 03:16 PM

好似唔錯,可惜得一個輸出

已經微型化左囉,
你的要求,以前要成個雪櫃咁高,先可以放得哂,
而家一部機搞掂哂 ...
1號閒人 發表於 2016-11-3 01:50 PM

擴音機成個雪櫃咁高既年代,我同你都應該未出生掛..........

擴音機成個雪櫃咁高既年代,我同你都應該未出生掛..........
xxmartin 發表於 2016-11-3 16:28

係成套系統有成個雪櫃咁高
杜比解碼器,均衡器...立體聲擴音機3部

係成套系統有成個雪櫃咁高
杜比解碼器,均衡器...立體聲擴音機3部 ...
1號閒人 發表於 2016-11-3 09:16 PM

黑膠年代既野唔好囉出黎講喇..........搵番數碼年代既野黎比較吧!

nr656我朋友都用緊駁ps4, blu-ray, cd等等, 5k樓下抵玩.

黑膠年代既野唔好囉出黎講喇..........搵番數碼年代既野黎比較吧!
xxmartin 發表於 2016-11-3 21:41

杜比解碼器咪係數碼年代囉

仲有,
以前一部5.1CH AMP,做到6吋高係極限,
而家11.2CH AMP,都係6吋高,

所以,不斷有微形化,只係你冇留意

[quote]杜比解碼器咪係數碼年代囉

仲有,
以前一部5.1CH AMP,做到6吋高係極限,
而家11.2CH AMP,都係6吋高,

咁速度真係唔及智能手機或者電腦快,其實唔係做唔到,只係廠商定位唔想發展大躍進既微型化....其實我覺得出到好似ps4咁細部,現今技術一定做到,由其係功率唔使太大,比窩居用,有幾難丫!