買左creative blaster z, 請問可否在聽歌時開啟EAX音效?

我以前用x-fi, 可以開啟eax音效, 效果不錯, 但來到blaster z, 就唔見有EAX音效, 佢個控制面版只有等化器, 嗰啲音效遠不及EAX的, 請問如何可以有EAX呢?

CRYSTALIZER先係FOR聽歌架喎
EAX係DIRECT SOUND o既環繞音效 打機用 而且隻game support先用到
而且而家d game都用上唔同音效引擎 eax fade out左喇喎

我都係由 X-Fi 轉 Z , 都好耐吓喇
啲聲真係明顯唔同
唔知點解點校都好似以前嗰張好聽啲
好似真係得 crystalizer 嗰版同 EQ可以搞

CRYSTALIZER先係FOR聽歌架喎
EAX係DIRECT SOUND o既環繞音效 打機用 而且隻game support先用到
而且而家d g ...
DoraemonKing 發表於 2016-11-7 18:07

師兄, 可能我講得唔好, 以前我可以係控制面版可以開聲音特效(即類似新版的等化器), 例如皇家客廳, 開左後立體好多, 但到左新卡, 我只可以去嗰個等化器度較特效, 但我點效都唔及以前咁好, crystalizer都有揀選, 但都唔及以前, 仲有surround都有揀選, 個個揀左都好似無揀過咁, 最多都只可以說有一點點, 但就真係得個一點點!
出黎個聲音真係只可以話同十幾年前個啲AC97好啲啲, 同十幾年前弟二代blaster(好似係)比, 都係差! 真係好驚訝! 所以我想問係唔係我唔知設定先咁差!
或者有無辦法可以將我以前用X-FI時可以將個啲等化器設定copy去依家新既等化器設定裡面!

我都係由 X-Fi 轉 Z , 都好耐吓喇
啲聲真係明顯唔同
唔知點解點校都好似以前嗰張好聽啲
好似真係得 crystal ...
CMZ 發表於 2016-11-7 21:29

我都搜尋過舊貼, 都見過你有類似我咁既問題, 咁你依家點算, 我買左又唔知點好!

回覆 4# 168Sum

OH
我只用過xtreme music
新野幫你唔到

師兄, 可能我講得唔好, 以前我可以係控制面版可以開聲音特效(即類似新版的等化器), 例如皇家客廳,  ...
168Sum 發表於 2016-11-7 23:46

嗰D假到唔恨既effect你竟然鍾意
音響野就係要"還原", 風格偏好只會微調, 用耳機/喇叭就
EAX既效果係俾你打機, 唔係俾你聽歌用, 而且EAX已經收皮被取代

EAX 已經被 OPENAL 取代. 而家已經無左呢樣野.

EAX 的確係假到唔恨... 以前果D年代都唔會拎來聽歌... 打機用.

口味呢家野, 真係人各有志. 或者未正經聽過一套HIFI系統???

回覆 5# 168Sum

基本上都冇點再搞, 可以話半放棄
EQ 都冇開, 淨開 Surround, Crystalizer 仲降低咗啲
點解降? 因為要就返喇叭, 如果開太高, 有時人聲尾音嗰啲"池"聲會比較明顯同刺耳
其實個分別都幾細下, 好小小好過冇咁解

如果真係想要翻啲 "effect" 嘅話, 我諗要搵過個有得玩嘅播歌 software先得

如果你真係想要EAX聽歌
你可以係foobar2000用openal output(windows要裝左openal先)入面可以set EAX effect

但唔保証同原本x-fi 個EAX一樣聲
同埋 留意下你開唔開到hardware openal

利申用緊X-Fi Titanium HD  之前已經唔睇好core3d系列
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊