重用一個古董擴音機駁電腦,希望大家指點小弟一下~~

擴音機係佢 Wharfedale AVR 580,我大約記得我爸爸係199X年買~~果時係一部(擴音機)+1個中置喇叭+2個左右喇+2個後置喇叭,冇果個BASS音箱的,我當佢係5.0,下圖可以見到佢既插口~~請問佢有冇可能可以駁到PC出5.1? 光纖就冇佢份了咁舊,同軸果D得唔得~~同埋呢D喇叭係咪一定要駁返一D特定既喇叭先用到,我唔係好識整~~我身邊冇朋友識搞~~我爸爸前幾年走左~~呢部野就一直係到舖塵~~所以我想用黎駁下PC聽下野咁~~~

希望大家可以指點指點,THANK~~~

黑色最上果部~~~

前方按鈕~~另一型號~~但與我的型號完全一樣

後面的插口

古董擴音機無問題.
最大問題係電腦出既係模擬訊號.
呢D訊號噪音大,底噪高.
點解要DAC就係想電腦經usb出數碼訊號,再出模擬入前後級放大.
希望減少以上既問題.

古董擴音機無問題.
最大問題係電腦出既係模擬訊號.
呢D訊號噪音大,底噪高.
點解要DAC就係想電腦經usb出數碼 ...
trustme133 發表於 2016-11-13 18:46

咁即係我呢部野可唔可以駁到電腦呀?~~~我唔識呢D技術~~可否指點

依部amp只有假5.1,即係佢只有2聲道輸入,但部amp就可以用Pro Logic功能模擬5.1聲道嘅效果。你搵條3.5mm轉RCA頭嘅線就可以駁到電腦。

via HKEPC Reader for Android

你可以參考kelvinhin ching用RCA to 3.5mm插.
插入電腦sound card line out位再經RCA入AMP.

like this

如果噪音可以忽略,都ok.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

喇叭用返普通夾線就得

回覆 7# stgss

呢條啱d:
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你可以參考kelvinhin ching用RCA to 3.5mm插.
插入電腦sound card line out位再經RCA入AMP. ...
trustme133 發表於 2016-11-13 20:55

請問點先可以令佢五個喇叭都有聲?因為紅白線應該係左右聲道,同埋我想問問電腦駁呢d擴音機會唔會d聲好多雜音架?

另外我想問問,3.5mm轉rac線,紅白位係插落擴音機邊到架?

呢隻是杜比pro logic...

你入二聲度入去;自動做假立體聲,咁多speaker都有聲