關於 EVE audio & 喇叭detail

今日聽 sales 話EVE audio 係前Adam CEO 自己搞既牌子, 佢地d喇叭有 數字分頻功能可以解決左 Adam 既3頻衍接問題所以比adam好 > 我想問下係咩意思? 上網check都搵唔到好多資料 ~

SC203 幾細對,令仔,但係佢性能係唔係唔夠 204 or 205 全面?
同埋想問下203/204/205入面邊對最全面(想要中頻好,低頻實而唔過量,高頻有番咁上下)
一般黎講5吋係咪最好? 重有無邊隻監聽喇叭同佢有得揮? 可以推介一下 ~
如果個喇叭woofer過6吋係咪唔適宜係細空間到用?bass多d怕唔怕會蓋左中頻同高頻? 就算佢個出氣孔係前面都一樣 ? e.g. Adam AX系列個d 前置出氣孔係咪細空間既恩物?

因為電腦枱細空間,所以想搵師兄們解答下~
想要更全面d既 音質

我想知邊度可以試到eve audio
因為我都對佢有興趣

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

TST 曾X 有得試

用緊sc204 唔錯
低頻唔會一舊舊
唔建議買sc203 因唔平得204幾多

TST 曾X 有得試
paul0037 發表於 2016-11-14 22:21

曾福有齊adam同eva可以試,記得試埋adam a3x,a5x, 因為理論係無用,耳聽為實

via HKEPC Reader for Android

當年我在曾福比較過adam a5x同eva SC205, ADAM真實D, EVE 比較HIFI , 舒服,

喇叭基本係越大越好,
檯細唔係問題,擺1M闊大致ok,房間有幾大係重點
建議either買203 or 205,203有USB同光纖輸入,可以省番DAC既錢
而起碼5寸先有所謂實淨既低音

回覆 7# nhoj

如果左右差少少到一米,電腦枱上面有張床?
SC205 同 adam A5X 用唔用得過? 如果到時將個低音較低d 同 A3X or SC204比,係咪點都係 A5X or SC205 優勝 ? 咁如果係balanced ?
定係簡d 前面出氣孔既可以? 因為電腦枱係corner位 ~

回覆  nhoj

SC205 同 adam A5X 用唔用得過? 如果到時將個低音 ...
rjdicky 發表於 2016-11-17 19:15

未完全知你聽音環境係點
但應該幾惡劣,咁既話先考慮玩耳機先
唔OK既,買EVE203啦,細細個,有埋底座,擺位盡量向住耳仔黎聽可以減少環境影響
再富貴D買EVE204/205再加懸浮架黎向住耳仔聽啦,但估計提升唔大

回覆  nhoj

SC205 同 adam A5X 用唔用得過? 如果到時將個低音 ...
rjdicky 發表於 2016-11-17 19:15

我就環境因素買左203,
我覺得買前出氣口好,
不過坐近D音壓會好累。