[音箱] DIY ETON音箱

3年,自己都DIY 左功放,耳放,DAC ,usb isolator...
話少都唔算少...
就係一直唔敢DIY音箱

因為一失敗,可以好難聽,重要係如果冇讀書、爬文;要補救的話,會越整越錯...
知己知彼,所以第一次 DIY音箱 都係買KIT 再修好為佳

多謝版大、Mike兄及之前教過小弟嘅C兄!

材料:

電容:Cornell Dubilier 940C 600VDC (放棄Mundorf),Solen MKP
Resistor: Mundorf mcap 無感電阻
CMC 香蕉母座
Jantzen 搭棚架
OFC 無氧銅喇叭線2.5平方
Milano羊毛填充
羊毛氈
焊台:Quick 969
焊鍚:MBO 0.7 (2%銅)

參考:
http://www.humblehomemadehifi.com/Cap.html
http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudspeaker_Projects.htm
Loudspeaker Design Cookbook - Seventh Edition (Vance Dickason)
handbook-for-sound-engineers
ETON design kit

圖紙,Detail 篇

跟kit自己畫,最重要有足夠資料比人做 (依到唔齊,有需要PM我)

遇見TB怪獸,挑戰篇

重要野要講3次:
TB做音箱一定唔可以焗漆,一定唔可以有彎位變型位,只可以木皮 ,要求唔可以高! 要求高就揾海浪...
TB做音箱一定唔可以焗漆,一定唔可以有彎位變型位,只可以木皮 ,要求唔可以高! 要求高就揾海浪...

結果...
綱又冇做...
分頻板又冇做...
低音氣口又...
D漆又....

最後申請售后,TB判我一蚊都唔洗比

進化,參考篇

唯有自己噴,磨,2000砂紙,打蠟...

網用磁石

參考Troels Gravesen:羊毛氈 cabinet damping
預位比分頻器

參考Troels Gravesen:Chamfering Driver Holes
讓喇叭呼吸

參考Troels Gravesen:GASKETS FOR MOUNTING DRIVERS
我發現喇叭位唔平...
佢話係用PU foam包裝,我發現係唔work...(手工差)
唯有用羊毛氈,效果出奇好!

進化,參考篇  2

分頻器

一定要試!

參考:用 Pu foam 包線

又試

上分頻器
香蕉母座與音箱開口落膠

再試

Eton 同 design cookbook話最好係: Milano羊毛填充

填(7成?)飽但留空間去出風口

小結

唔知點寫,遲D補....

耳朵收貨

Pink noise測

support

我幾年前都有玩過diy音箱,不過出嚟效果麻麻,無再玩落去

via HKEPC Reader for Android

RE: 第一次 DIY音箱

support
sapphire4890 發表於 2016-11-22 00:46

都未寫就support?

我幾年前都有玩過diy音箱,不過出嚟效果麻麻,無再玩落去  

via HKEPC Reader for Android ...
TWCACM 發表於 2016-11-22 00:54

過程苦中作樂,總會學到野