想問如果foobar用asio output係咪唔洗再較resample ?

定係無損音質先唔需要resample???  
而家係asio + dsp multiresampler

定係無損音質先唔需要resample???  
而家係asio + dsp multiresampler
wow189 發表於 2017-1-13 15:41

用foo_asio_out唔需要用Resampler,但前題係張音效卡要支援嗰個Sample Rate。

我自已係用Xonar Essence STX + UniXonar Driver,暫時所知大路嘅Sample Rate如 44.1kHz 48kHz 88.2kHz 96kHz 176.4kHz 192kHz都無問題。

如果閣下張卡無原生asio,建議用返wasapi會好啲。

回覆 2# harryytm

thx for ans
我用sound card 192khz 24bit 有埋asio driver  win10 64
我想問喇叭內容進階嗰度都有得set 取樣率 想問係咪要同xonar driver嗰個pcm rate一致?
重有xonar driver有個asio既bit-depth同latency設定 後者係咪都要同foobar asio 嗰個buffer length一致?
bit-depth都要同系統一致? 定會覆蓋系統設定?  我set 32bit 但系統得24bit  但google話32bit效能好d

回覆  harryytm
thx for ans
我用sound card 192khz 24bit 有埋asio driver  win10 64
我想問喇叭內容進階嗰度都有得set 取樣率 想問係咪要同xonar driver嗰個pcm rate一致?
重有xonar driver有個asio既bit-depth同latency設定 後者係咪都要同foobar asio 嗰個buffer length一致?
bit-depth都要同系統一致? 定會覆蓋系統設定?  我set 32bit 但系統得24bit  但google話32bit效能好d

wow189 發表於 2017-1-13 20:54

Driver個Asio係直接用張音效卡,同Windows個音效系統完全分開,甚至當你Disable埋Windows個音效系統,Foobar2000經Asio照樣都出到聲。
Asio我係設定做Bit-depth: 24-bit Latency: 1ms,無需要設定做32-bit,因為STX上面個DAC (TI Bur-Brown PCM1792A) 跟本最高都係得24-bit;而Foobar2000個buffer我設定做800ms,如果唔係會做唔到無縫播放(即係轉Track無空白)。

回覆 4# harryytm

好詳細呀 thx
問多少少野 le兩個設定係咪同一樣野黎? 定係xonar driver嗰個會overwrite ,定係會取樣兩次?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆  harryytm

好詳細呀 thx
問多少少野 le兩個設定係咪同一樣野黎? 定係xonar driver嗰個會overw ...
wow189 發表於 2017-1-15 03:42

師兄查實你嗰張係邊張卡?

Driver個Asio係直接用張音效卡,同Windows個音效系統完全分開,甚至當你Disable埋Windows個音效系統,Foob ...
harryytm 發表於 2017-1-13 21:57

如果唔係會做唔到無縫播放(即係轉Track無空白)。
  how to set?

如果唔係會做唔到無縫播放(即係轉Track無空白)。
  how to set?
wongcc2006 發表於 2017-1-16 17:25

有時有啲CD例如電影Soundtrack,喺歌與歌之間係無停頓,如果Buffer Set得太低轉Track嘅時候會聽到停一停咁。

回覆 5# wow189
另外唔建議用Asus個Control Center,一嚟唔好用,二嚟會增加Latency,建議用XonarSwitch會好好多。
http://maxedtech.com/xonarswitch-beta-testing/