關於kef x300A wireless 數碼輸入

我想買呢對喇叭用來睇電視兼聽歌!如果用來接駁機頂盒,是不是只可以用analog??佢個數碼input是usb,有無方法駁到機頂盒的光纖 or 同軸??

應該無計...無理由pc ,整個soundcard 光纖in 再解碼出usb

如果用analog input是不是就浪費了他的dac??

無話浪唔浪費,不過機頂盒出既signal就唔好要求咁高

可以,不過你要買個 convertor 將 coaxial or optical 變成 紅白色 analog  頭 -> 3.5mm 頭入 X300a

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我想買呢對喇叭用來睇電視兼聽歌!如果用來接駁機頂盒,是不是只可以用analog??佢個數碼input是usb,有無 ...
EJ-20 發表於 2017-1-29 17:35

其實我覺得買adam,focal,genelec寧願低一個model都唔會考慮kef呢d品牌,你估仲係廿年前英國品牌英國造?

via HKEPC Reader for Android

回覆 5# dan_dan

你的意思是用外置dac把spdif轉左做analog才去喇叭??

其實我覺得買adam,focal,genelec寧願低一個model都唔會考慮kef呢d品牌,你估仲係廿年前英國品牌英國造?
...
kinghung 發表於 2017-1-30 15:20

focal有考慮過,我最主要wireless方便我聽歌,xs book應該無得同x300A比,focal又好似無wireless

回覆 8# EJ-20

同價位yamaha NX-N500睇下岩唔岩你
有usb network 光纖
airplay都support
http://www.review33.com/news/news.php?news_id=20151003142950

回覆  EJ-20

同價位yamaha NX-N500睇下岩唔岩你
有usb network 光纖
airplay都support

...
超仔哥 發表於 2017-1-30 23:20

多謝師兄提議,真係好似吾錯,spec啱晒我,我再google下用家意見先,吾該晒