耳機不小心爆音了.

小弟琴日唔小心將部pha-2調教去high gain, 又教到最大音量...搞到我部a900xltd耳牛瞬間爆音(2~3秒)!!! 咁樣會唔會傷到部耳牛??定係部耳牛冇我想像中咁弱...有冇經驗Ching可以幫幫小弟解釋下...好傷心

pha-2: 最大輸出   約 165 mW + 165 mW (8Ω,10% 失真)
                          約 90 mW + 90 mW (32Ω,1% 失真)
                          約 25 mW + 25 mW (300Ω,10% 失真)

ath:    輸出感度        101dB/mW
          響應頻率        5 ~ 40,000Hz
          最大承受功率        2,000mW
           輸入阻抗         42Ω

小事吾會壞

小事吾會壞
powershing 發表於 2017-2-9 18:03

唔知有冇無事…最低音果時 ''dum''完之後好似有少少殘電音, 好似個低音想再重落去,但又落唔到去果種感覺咁...唔知點形容, 但其餘完全冇問題. 記得之前的聲由頭到尾都好順,冇咩殘音. E家低音果到 ''dum''完之後硬係好似多咗啲啲啲音咁(真係得果啲啲啲). 唔知係真定心理作用. 希望再煲下遲D回復返....

唔知有冇無事…最低音果時 ''dum''完之後好似有少少殘電音, 好似個低音想再重落去,但又落唔到去果種感覺 ...
james_tsang 發表於 2017-2-9 19:18

其實隻耳機可以好大聲,
係人腦頂吾順

其實隻耳機可以好大聲,
係人腦頂吾順
powershing 發表於 2017-2-9 20:45

希望係咁啦

我諗你隻耳機傷過隻耳牛囉!
2~3秒受到有達.
長期開大隻耳機反而瓜柴有爆音.

我諗你隻耳機傷過隻耳牛囉!
2~3秒受到有達.
長期開大隻反而瓜柴有爆音. ...
trustme133 發表於 2017-2-9 21:29

耳機?你指部pha-2?

耳機?你指部pha-2?
james_tsang 發表於 2017-2-10 18:48

你既標題話耳機不小心爆音了.
我以為你講輸出去耳機掛.
如果係pha-2無問題.

你既標題話耳機不小心爆音了.
我以為你講輸出去耳機掛.
如果係pha-2無問題. ...
trustme133 發表於 2017-2-10 18:54

oh..耳機係指我部耳牛sor