音響電源線指教

如想買美式或國標音響電源線,但家中拖板是英式,只買過轉插不知可否用?
美式或國標音響電源線冇fuse不知是否安全.希望有師兄指教下. thanks!

如想買美式或國標音響電源線,但家中拖板是英式,只買過轉插不知可否用?
美式或國標音響電源線冇fuse不知是否 ...
indorsement 發表於 2017-2-13 16:42

美式同英式係唔同相位,如果單買一個轉插去用美式,
都唔會有好處,因為用美式係因為多電源線賣,美式頭都有一定質素,
但要留意,美式係無fuse

不要用轉插 以前唔信 瀨過野 衰聲左

美式 好處就是走fuse 唔洗多個香爐多隻.....

請問下我可否只買一個可插美式英式插座的萬用拖板用?

indorsement 發表於 2017-2-14 11:47

屋企有

indorsement 發表於 2017-2-14 11:47

有無人拆過美英式共用既拖板? 入面相位一係英式一係美式,咁玩一定有一樣野會反相

via HKEPC Reader for Android

屋企有
indorsement 發表於 2017-2-14 12:00

C HING 你即係買左未?

--------------------------------------------

可插美式英式插座
    多是
taobao 國產 幾百有交易  有d有埋濾波的
提昇效果有dd ,叫做插到美式頭
不過正如上面 c hing  提到相位會錯, 所以好的相對國產貴的不會又英又美.
(如果會拆機改機內線 或自己駁過另計啦)

回復 6 #kinghung

相位(phase)定頻率(Freq)??

回覆 7# waltyuen

師兄.知道出面宜家應買吾到因不合規格. 但屋企條萬用拖板買左好耐一路用開

宜家念緊Taobao 買一個有滤波功能萬用拖板只係百幾, 大家點睇?用吾用到?

回覆  waltyuen

師兄.知道出面宜家應買吾到因不合規格. 但屋企條萬用拖板買左好耐一路用開

宜家念緊Tao ...
indorsement 發表於 2017-2-14 13:06

牆蘇 13A 英>>>taobao 拖板 用板上美式插 係無問題

Taobao  萬用+美式熱門個幾款, 有機會 line /neutral 調轉.
唔會咁易整壞機,但唔好聲 插時會撞一撞 爆一爆 唔會電親 嚇一嚇都唔好
得不償失,如果都是要買來試 每次拔插都關左 拖板on/off
如果無他錶 試左先 就唔好英/美規共用

(利申 早年買過 taobao 濾波拖板了)