買左focal dome 2.1, 連接礦音機同subwoofer有問題, 想請教!

dome個subwoofer佢有兩個輸入, 一個係lfe input, 另一個係叫做high lever input, 佢跟機就有條high lever input cable比我, 我想用佢黎連接, 不過佢條線係要夾線, 總共有四線, 左和右分別各一個+-, 我去影音舖問過好幾間, 但都話無礦音機可以夾線比超低音箱用, 除左有一間話有外, 其實是否只要個礦音機有兩組夾線輸出組就可以附合我的要求呢?(一組比一對喇叭用, 另一組比subwoofer用就得? 礦音機可以同時輸出兩組夾線頭嗎?)所以想問師兄有無有礦音機可以比我focal dome 2.1用呢, 最好適合條特殊線用?

http://review.u-audio.com.tw/reviewdetail.asp?reviewid=261

一條特殊的訊號線,一端分成四股線,分別連接擴大機喇叭輸出端的左聲道+-與右聲道+-,另一頭則是特殊的4 pin接頭,可直接插入Dome Subwoofer,也就是一般的高電平輸入

無睇錯說明書,
條HIGH IN PUT同對喇叭線一齊夾落擴音機。

LFE入比5.1擴音機用。

無睇錯說明書,
條HIGH IN PUT同對喇叭線一齊夾落擴音機。

LFE入比5.1擴音機用。 ...
powershing 發表於 2017-2-14 09:03

ok, 咁係唔係我只需買一個有2組輸夾線頭擴音機就可以滿足到我需求, 而且擴音機可以同時有兩組輸出嗎?, 我不懂哩方面操作, 有請指教!

ok, 咁係唔係我只需買一個有2組輸夾線頭現有擴音機就可以滿足到我需求, 而且擴音機可以同時有兩組輸出嗎?, ...
168Sum 發表於 2017-2-14 12:28

未買既話,我覺得你買部可以接SUB既,
佢都係方便你插舊器材先有依個接法。

如果用佢一拖2方法,
買部2ch擴音機有4ohm 200W應該穩陣。

未買既話,我覺得你買部可以接SUB既,
佢都係方便你插舊器材先有依個接法。

如果用佢一拖2方法,
買部2c ...
powershing 發表於 2017-2-14 13:10

我已經買了套喇叭, 或者我咁樣問, 嗰兩個input論質素邊個會好啲!?

我已經買了套喇叭, 或者我咁樣問, 嗰兩個input論質素邊個會好啲!?
168Sum 發表於 2017-2-14 20:11

HIGH IN PUT 係你2.0抽番果段低音出來,
用LFE就睇擴音機比幾多你。

2 channel file就HIGH ,
multichannel file就LFE準確,
不過好似有D機可以兩個都用,
DOME好似一用HIGH,就會關左LFE。

HIGH IN PUT 係你2.0抽番果段低音出來,
用LFE就睇擴音機比幾多你。

2 channel file就HIGH ,
multichanne ...
powershing 發表於 2017-2-14 22:00

OK, 睇完你答覆後, 我想我應該用high in put, 因為我電腦係2聲道輸出的, 駁去amp度應該都係2聲道吧! 而且喇叭也是2.1, 謝謝你的詳細答覆, thx!