新手喇叭請教

如果聽純音樂 多數Saxophone 用電腦聽

請問以下兩隻邊隻適合 唔該
KRK RP5 rokit g3
Yamaha HS 5

KRK,亞媽蝦太清,會感覺好搶

正反咁睇 Yamaha 樂器生產商 樂器表現唔修飾

如果聽純音樂 多數Saxophone 用電腦聽

請問以下兩隻邊隻適合 唔該
KRK RP5 rokit g3
Yamaha HS 5 ...
+步兵+ 發表於 2017-3-16 13:50

KRK低頻好多下,睇下接吾接受到
HS5我覺得吾錯。

唔該哂師兄 因比較注重低音 再睇過D比較 大多都認為KRK低音比較好 所以揀左KRK RP5

因第一次買呢D喇叭 唔識駁
想問下我電腦出 係咪應該買條3.5轉RCA線
跟住再買條XLR線將兩個喇叭連埋

定還是買條3.5mm轉 兩個頭既XLR線

唔該

唔該哂師兄 因比較注重低音 再睇過D比較 大多都認為KRK低音比較好 所以揀左KRK RP5

因第一次買呢D喇叭  ...
+步兵+ 發表於 17-3-2017 12:11

2隻喇叭獨立接向pc,xlr 或rca都得
不過建議你加部外置dac,喇叭直接接落pc底版3.5頭唔會好聲

2隻喇叭獨立接向pc,xlr 或rca都得
不過建議你加部外置dac,喇叭直接接落pc底版3.5頭唔會好聲 ...
kenken33 發表於 2017-3-17 12:18

多謝建議 其實之後都會入部藍芽DAC或者AMP 但因財政緊絀關係 加上未研究邊部岩我 暫時用電腦聽住先
但因為我部Notebook得一個3.5mm位 係咪要買個分插? 唔該

多謝建議 其實之後都會入部藍芽DAC或者AMP 但因財政緊絀關係 加上未研究邊部岩我 暫時用電腦聽住先
...
+步兵+ 發表於 17-3-2017 12:30

買條3.5mm轉rca不過rca果面要可分離左右頭,因為你同時要接向左右喇叭

買條3.5mm轉rca不過rca果面要可分離左右頭,因為你同時要接向左右喇叭
kenken33 發表於 2017-3-17 12:37

唔該哂師兄

回覆 8# kenken33

我見好多3.5轉RCA都分紅白頭 係咪正負極? 但喇叭得1個RCA位 請問係插紅色定白色?