[教學] Vintage Player II

收咗部SL-XP5,但電池座SH_CDB5(含電池)老化,只能用AC adaptor供電
拆開電池座研究,上淘記訂做電池,但

又發現其中一粒不知明零件(F25 L)死亡,放在一旁兩個月...

上週日大膽by-pass粒零件,原規格+/-6V,更換電池組後變+/-7.4V

今天試運行,...
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

電池座外觀

更換全新電池組(3.7V) x 6塊

F25 L零件已損壞

+/- 6V & 地

bypass 損壞零件

次次見到Technics SL-XP都好想買,但見親都唔靚仔唔包好壞又貴(過唔到心理關口)

回覆 3# billy12342001

花時間執番靚仔

星期五之前係ebay 買的xr-p9到了

始終成30年機,要拆開整理吓同換走所有電解電容

洗完的洗板水

依好熱氣喎

洗完未洗好大分別

...待續

你個MIG, 追POST 追到我死死下

最近買左對EX800ST, 即刻搵番D MD機聽
俾我發現我部RH1 個DISPLAY 開始暗, 要買多部做BACK UP

係咁二支持下

要買多部做BACK UP

小零 發表於 2017-4-7 13:11

Ching 呢部AIWA喺曰本拍番嚟 ?

Ching 呢部AIWA喺曰本拍番嚟 ?
solexkey 發表於 2017-4-7 15:32

六七八年前執番來

又執到野
SONY MZ-E35, 聲底好過R91 同 R900

那些年http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1404895