[鍵盤] Corsair K70 (黑) 入手, 小評 (無圖)

已入手 地獄買 , 中央田貨 ... 原來黑色番貨唔多, 而且得中央田有, 有買襯手 銀色版魔鬼有現貨 (買之前無得睇實物, 因為代理未有提供sample... )

由於被佢外表吸引, 事隔一年左右再次入手機械keyboard... (上年9月入果隻已放, 唔算 )

所以先講外觀 (無心機影靚佢, 要圖就睇其他開箱或去官網: http://www.corsair.com/k70)
- 塊電鍍黑鋁版質感超好, 少少拉絲, 十分順滑, 加紅色背光係絕配
- 無上蓋的視覺效果比想像中好, 更加強背光效果 (讓霸氣側漏)
- 只有三個光度可選 (關/弱/中/強)
- 一般室內燈光下, 即使係紅燈都夠光, 唔需要校到最光 (係地獄試時覺得LED燈光唔夠強)
- 可以逐粒key校背光開/ 關, 內置記憶儲存 (只可save一組 pattern, 會取代WASD mode)

手感
- 可惜頭重腳輕, 重心太高, 拎起上手好似好輕 (其實唔輕, 有1200g, 只係重心高, 有錯覺)
- 紅軸乃本人最愛, 但無其他軸揀, 唔會人人都啱口味
- 大鍵位雖然係衛星軸, 但也像平衡軸一樣十分爽快, 而且無咗段落感, 對於無段落的紅/黑軸黎講, 我覺得手感猶勝平衡軸
- 但唯獨左Shift無咁爽, 睇其他forum既回應都有咁講, 唔知點解...
- 音量滾輪質感唔錯, 但若可加強段落感就更好

功能
- 頂端有三粒小圓按鈕, 其中兩粒小圓按鈕處理背光, 我認為比組合鍵方式更方便 (不過唔係所有keyboard設計都適合呢D小按鍵)
- 第一粒轉mode (WASD/全開), 長按3秒可進入編輯mode, 可以逐粒開/關, 再按3秒儲存
- 第二粒校光度, Loop - 關/弱/中/強
- 第三粒鎖win key
- 三粒都有背光以顯示功能狀態功能
- 靜音鍵, 不過背光長開 (不能顯示有否開靜音模式)
- 音量滾輪有需要的話就很方便, 但段落感不夠強, 微調時要好小心
- 背面有個switch, 功能有待查證
- 背面有個USB pass through port
- 貌似還有其他隱藏背光模式, 有待查證

鍵帽
- spacebar 有碳纖紋, 幾靚, 亦似乎可以防止極速打油, 碳纖紋的手感幾得意
- 替換的keycap "1 2 3 4 5 6 W A S D" 的頂端有紅色 + 碳纖紋 處理, 而且有特殊弧度, 很有心思的細節處理
- 已用上Windows 8 logo 的win key
- 鍵帽質感, 以背光鍵盤來說也是很不錯 (像Race)
- 底排 (Ctrl, Alt, winkey 等) 並非正常大小, 難找替換品

大概係咁 有咩可以隨便問~

實物會唔會銀色靚D

恭喜,恭喜,神奇,神奇,竟然買KB唔買mouse

已入手  地獄買 , 中央田貨 ... 原來黑色番貨唔多, 而且得中央田有, 有買襯手  銀色版魔 ...
raisin 發表於 2013/5/18 21:45

真心,隻野個樣真好正
又SLIM,紅黑

今次全新做過隻k70.係強化左好多。

以現在好多機械鍵盤牌子市場有賣。今次連本魔鬼都睇好corsair k 70. 各方面都做得好足。以代工生產廠商能力。能有燈鍵盤 osmium / logitech g710+./corsair 同級產品應有一次大戰。之前已生產鍵盤必定要改進一下。因為2013年已有高品質機械鍵盤完成。

好似。冇燈filco 到現在冇敵手。但有燈機械鍵盤指標已改朝換代。作為香港鍵盤瘋子。各位ching 要留意。

恭喜曬...

有無可能出其他軸呢

實物會唔會銀色靚D
monk027 發表於 18-5-2013 22:06

睇你喜好啦~ 我就鍾意黑紅多過銀藍

恭喜,恭喜,神奇,神奇,竟然買KB唔買mouse
wonghoyat 發表於 18-5-2013 22:09

好耐無買KB啦...

真心,隻野個樣真好正
又SLIM,紅黑
karlathe 發表於 18-5-2013 22:10

係啦~ gaming得黎咁slim係得佢一隻

今次全新做過隻k70.係強化左好多。

以現在好多機械鍵盤牌子市場有賣。今次連本魔鬼都睇好corsai ...
sv_sti 發表於 18-5-2013 22:29

始終背光比較有打機feel... 要做marketing都易D

有無可能出其他軸呢
chris389 發表於 19-5-2013 01:59

應該唔會掛... 不過我覺得佢應該要出 (至少多一至兩隻軸啦)

希望佢出隻黑色黃燈青軸和條線軟些, 必定入多隻

出青/茶都會入返隻玩