[鍵盤] 想了解下KB帽有咩唔同

睇極你地D post都唔明@@
又乜膠又咩油手@@
遲D會買K70,又想試下改帽
有冇D係(如下圖)係比K70用到@@
呢隻叫MKC金屬帽???

我想要D個字又透光,又係呢D樣有冇賣
同!埋紅軸係咪就係細力左Ge黑軸
求高人指點

又乜膠又咩油手@@
呢隻叫M ...
barickcyli 發表於 2013-5-29 19:33

依家D膠製品主要係分做3種材質,ABS,PBT,POM
ABS係最軟,最易整,低溶點
PBT係最硬,耐磨性高
POM唔多熟,應該係兩者之間?!(E個要其他師兄解答)
MKC係一間廠,佢出左一套金屬做GE鍵帽,就係你果張咁樣
你想要字透光,又係金屬做的,目前黎講應該係無(外國唔知呢)
你想係K70上面換KC,揾D係CHERRY MX軸用的KC(依家大部分機械KB都係用E個)

(背光KB用到的KC唔算太多,除非你接受到成粒KC都係光)

背光專用的可以有E種效果

有隻係半透

KC姐係帽???
同埋紅軸係咪就係細力左Ge黑軸
金屬帽D字係咪唔係上面...姐係唔係個帽個頂,係則邊

KC姐係帽???
同埋紅軸係咪就係細力左Ge黑軸
金屬帽D字係咪唔係上面...姐係唔係個帽個頂,係則邊 ...
barickcyli 發表於 2013-5-29 20:12

KC=KEYCAP=鍵帽
紅軸你咁理解都OK GE....
要睇個廠家點整,可以正面,可以側面,可以無

得閒去睇下
如果K70唔多好禁(回彈力,手感唔夠)有咩其他推薦
黑軸都ok(當然會再去試下禁~)

得閒去睇下
如果K70唔多好禁(回彈力,手感唔夠)有咩其他推薦
黑軸都ok(當然會再去試下禁~) ...
barickcyli 發表於 2013-5-29 21:04

唔知有無DECK

Deck??咩泥架??

總之記得K70最低果排的size並非standard, 正常係換唔到

Deck??咩泥架??
barickcyli 發表於 2013-5-29 23:23

http://www.deckkeyboards.com/

又乜膠又咩油手@@
呢隻叫M ...
barickcyli 發表於 29-5-2013 19:33

呢隻係金屬KEYCAP 個價都幾貴架
如果淘寶都要10-15人仔一粒