[其他] 第一次mod keyboard,有成功都有失敗

一直都心思思想學下mod kb
因為我買左87key ,原來突然冇左num pad都幾唔慣,所以就TB左隻大陸野返黎玩

換軸,冇咩難度 - 成功

但死左隻加led手上
一開始係num pad粒燈都偷電(以為好似整車咁偷到電就得)
加左4,5粒之後係暗到咩都睇唔到.......失敗

之後諗諗下..個pad仔有5v usb電, 所以就試左先串2粒再並聯
不過唔知點解唔著...我粒test led係著ge((其實比我整到都好快會燒,因我用1.8-2.2v led))

唔好笑我

最後結果一比一, 過2日買他錶學下點用
btw,隻野比我咁搞完都唔壞都幾勁
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 1# ivanng213

其實你PCB上面有電阻位. 要加電阻以平均電壓供應比每個LED. 我所知道要把5V 降到2.8 ~ 3.2. 500MA 分2組串聯在一起應該可以. 支持支持. 我自己都未試過, 遲下學改IC  I/O 來控制電壓.

雖然我乜都唔識, 但都要支持!!

回復  ivanng213

其實你PCB上面有電阻位. 要加電阻以平均電壓供應比每個LED. ...
lemoncall 發表於 2013-6-10 23:42

我冇用返原裝電路,而家直頭界斷哂,所有電腦都係我加(鐵線)

成功還是失敗也支持

呢隻係咩牌子黎架
失敗乃成功之母加油

呢隻係咩牌子黎架
失敗乃成功之母加油
idevil 發表於 2013-6-11 00:22

大陸野keycool

diy萬歲~~!手工唔錯,雖然還未成功!值得欣賞

咦淘隻numpad幾多錢?有冇link?
我都想整隻玩下

同埋呢~我從來都唔知, 本身冇燈->有燈, d 窿係咪自己轉嫁

我冇用返原裝電路,而家直頭界斷哂,所有電腦都係我加(鐵線)
ivanng213 發表於 2013-6-10 23:57

用鐵線會吾會痴氣??