[鍵盤] 機械鍵盤 - 紅軸

話說小弟隻Ducky DK1008黑軸終於遇上usb接觸不良問題, 問咗魔鬼sir話唔值得整,
索性買個新,今次想試下用紅軸, 暫時心目中有兩隻牌子 Filco or CM Storm. 師兄們有其他推介嗎?

另外, 想問ducky d帽可唔可以裝上Filco度? 因為我需要中文碼
題外話, 你哋D壞鍵盤會點處理架? 直接掉咗佢好似好浪費咁

話說小弟隻Ducky DK1008黑軸終於遇上usb接觸不良問題, 問咗魔鬼sir話唔值得整,
索性買個新,今次想試下用紅 ...
kckh 發表於 9-10-2014 00:09

呢D問題你唔正接問魔鬼SIR
牌子佢果度大部份都係正野, Max, Cherry 之類都比得上Filco/CM... (唔知佢呢排有乜)
ducky 1008既keycap可以裝上filco... 但要上CM/Max就... Control, winkey, Alt, space呢排會上唔晒
壞左? 你拎俾魔鬼SIR睇下佢要唔要囉... 或者拎去新高登睇有無人接手

分離式USB最易壞就係USB頭, 而舊款好多零件已無, 所以真係醫返晒藥費...

索性買個新,今次想試下用紅 ...
kckh 發表於 2014-10-9 00:09

其實有得整
   直接底板飛出黎一豪子都唔使用
     -----------
  你可以出條屍當賣軸

如果ching你唔介意冇燈的話,FILCO無悔

Filco紅軸

回覆 2# raisin

買果陣唔知有依個問題, 諗住第一次用機械鍵盤, 平平地玩下先
講真用咁電腦第一次壞keyboard 以後都唔用分離式USB keyboard

如果用得返D中文keycap, 我諗FILCO係我首選
考慮CM係因為佢外型同埋有燈, 亦都係依個原因放棄咗cherry
另外, 想問下filco條usb線有ducky咁長嗎?

Filco紅軸, good, I am using one.

另外, 想問下filco條usb線有ducky咁長嗎?
kckh 發表於 2014-10-10 01:38

1.5-1.6 metres.

分離式USB最易壞就係USB頭
raisin 發表於 2014-10-9 09:20

我公司5把分離式USB 87 key每星期掹掹插插咁多次, 暫時冇乜問題

不過冇一把ducky係真, 佢條線嗰隻USB頭實在太

我公司5把分離式USB 87 key每星期掹掹插插咁多次, 暫時冇乜問題

不過冇一把ducky係 ...
monsterz 發表於 10-10-2014 10:10

正常拔插無事
但撞到就好大機會死...

當然如果USB頭加固好D, 又或者唔好直接焊落塊PCB度.... 係無咁易有事的 @@